Muzeul Județean Olt, manifestări dedicate regretatului artist Nicolae Truță, la 70 de ani de la naștere

Muzeul Județean Olt va organiza, vineri și sâmbătă, împreună cu Asociația culturală „Nicolae Truță”, două evenimente dedicate regretatului artist plastic și poet Nicolae Truță, cu prilejul trecerii a 70 de ani de la nașterea artistului.

Astfel, vineri, 8 februarie, începând cu orele 17.00, la Galeria „Artis” din Slatina va avea loc vernisajul unei expoziții de pictură semnată de Marcel Duțu și denumită sugestiv „Pentru NAE” – demers cultural de mare intensitate emoțională dedicat maestrului Nicolae Truță care anul acesta, pe 9 februarie, ar fi împlinit 70 de ani.

Apoi sâmbătă, 9 februarie, începând cu ora 11,00, în sala de festivități a Muzeului Județean Olt va avea loc lansarea volumului „Poezii alese”, scrise de Nicolae Truță. Cartea este recenzată de scriitorul Paul Aretzu.

Pictorul Nicolae Truţă s-a născut la Dobreţu, în judeţul Olt, la 9 februarie 1949. Studiile primare le-a făcut la Şcoala Generală din comuna natală, după care a urmat cursurile Liceului de Artă din Craiova, avându-i ca profesori pe Ilie Marineanu şi Ştefan Brădiceanu. În anul 1974 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, devenind ulterior membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Debutul său artistic a avut loc în anul 1968, la Galeriile „Cromatic” din Craiova, într-o expoziţie de grup, alături de colegii Jean Pârvan şi Nicolae Ureche, demers girat de reputatul grafician Gabriel Bratu.

Cariera sa plastică a însumat 54 de expoziţii personale deschise între anii 1974-2009, la Bucureşti, Timişoara, Slatina, Craiova, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea. De-a lungul vieţii a participat la peste 250 de expoziţii naţionale, interjudeţene, judeţene sau de grup.

În calitate de sculptor Nicolae Truţă a fost creatorul a numeroase monumente de for public amplasate în spaţiul naţional sau judeţean, la Bucureşti, Slatina, Drăgăneşti-Olt, Şerbăneşti, Crâmpoia (judeţul Olt), Veleşti (judeţul Dolj).

A executat ilustraţii la peste 60 de volume, grafică de carte, între care menţionăm minivolumele în ediţie liliput Mănunchi eminescian şi grandiosul volum Poezii, aparţinând lui Mihai Eminescu, apărute la Editura Scribul din Slatina.

Personalitate plurivalentă Nicolae Truţă a publicat în anul 1998 volumul de poezie Discurs în Catedrala ierbii.

A fost director artistic al prestigioasei reviste de cultură slătinene Caietele Agora în perioada 2001-2003.

Lucrările artistului înnobilează numeroase colecţii muzeale naţionale cum ar fi muzeele de artă din Slatina, Craiova, Galaţi şi Calafat, dar se găsesc şi în colecţii particulare aflate în Franţa, Germania, Belgia, Elveţia, Canada, Bulgaria, Grecia, Canada, Anglia şi Statele Unite ale Americii.

Nicolae Truță s-a stins din viață în 16 august 2010, la numai 61 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here