Tusk, după întâlnirea cu Dăncilă: Este responsabilitatea judecătorilor, nu a politicienilor să decidă cine este vinovat şi cine nu

Sursa foto: romaniatv.net

Premierul român Viorica Dăncilă și președintele Consiliului UE, Donald Tusk, au avut mesaje diferite după întânirea de joi de la Bruxelles. În vreme ce comunicatul guvernului român a făcut trimitere la susținerea României pentru unitatea și coeziunea Uniunii Europene, Donald Tusk a transmis fără echivoc că politicul nu trebuie să se amestece în justiție, trimitere la încercările puterii de la București de a modifica legile justiției și de a rejudeca toate dosarele cu condamnări definitive.

Donald Tusk a postat pe Twitter o fotografie de la întâlnirea cu Viorica Dăncilă, cu un mesaj de susținere a statului de drept.

„Întrevedere cu PM Viorica Dăncilă despre parcursul , statul de drept. Poate că sunt de modă veche, dar continui să cred că este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat și cine nu”, a scris Donald Tusk pe Twitter, în limba română.

În schimb, comunicatul guvernului român despre aceeași întâlnire nu spune nimic despre statul de drept, ci despre contribuția României la coeziunea și temele de actualitate ale Uniunii Europene.

„Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi o întrevedere cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, în contextul vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles. Agenda discuțiilor celor doi oficiali au cuprins subiecte de actualitate ale agendei europene.

Prim-ministrul României a apreciat implicarea activă a președintelui Consiliului European în dezbaterile privind viitorul Europei și angajamentul său pentru consolidarea proiectului european și conturarea viitoarei agende strategice a Uniunii. Demnitarul român a reiterat sprijinul României pentru o Europă puternică și unitară în toate dimensiunile sale – politică, economică și socială – fără diviziuni între membrii săi.

A fost evidențiat faptul că motto-ul Preşedintiei la Consiliul UE – „Coeziunea – o valoare comună europeană”, reflectă pe deplin această prioritate, care trebuie să ghideze deopotrivă acțiunea statelor membre şi a instituțiilor europene.

Oficialul Consiliului Euroepan a subliniat, în acest spirit, importanța transmiterii în perioada următoare a unui mesaj puternic de unitate la nivel european, inclusiv în perspectiva Summit-ului informal de la Sibiu, ce va avea loc la 9 mai 2019.

În context, premierul român a reiterat sprijinul Guvernului României pentru organizarea în cele mai bune condiții a Summit-ului de la Sibiu, pentru care e asigurată și alocarea bugetară.

În ceea ce privește procesul Brexit, premierul român a precizat că Președinția României la Consiliul UE va urmări în mod special continuarea respectării drepturilor cetățenilor după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În contextul discuțiilor privind acțiunea UE în vecinătatea estică, demnitarul român a reafirmat sprijinul pentru menținerea unei implicări consistente a Uniunii în raport cu partenerii săi care au exprimat opțiunea dezvoltării în continuare a relațiilor cu UE.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat eforturile României în avansarea agendei europene și a asigurat România și Consiliul UE de sprijinul Consiliului European pentru obiectivele Președinției române vizând consolidarea Uniunii Europene de o manieră incluzivă, generatoare de rezultate concrete pentru cetățeni”, se arată în comunicatul de presă al guvernului.

Viorica Dăncila a vorbit cu Frans Timmermans despre statul de drept

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit joi și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la Bruxelles. Pe agenda discuțiilor a fost și statul de drept, premierul român dând asigurări că acesta este respectat în România.

„O altă temă abordată a fost aceea a statului de drept și a independenței justiției din România. Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că Guvernul României va acționa pentru respectarea valorilor și principiilor care stau la baza construcției europene: apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor, a statului de drept, a independenței justiției, însă, în egală măsură, va acționa pentru ca cetățenii români să se bucure de aceleași drepturi și libertăți ca orice cetățean european, în acord cu principiile generale directoare, de la respectul față de valorile comune, faţă de drepturile şi libertățile fundamentale, faţă de statul de drept”, se arată într-un comunicat al guvernului.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here