Multiplul campion mondial la karate Oliwer Dobre, condamnat la închisoare cu amânare după ce a bătut un tânăr din Caracal

Multiplu campion național, european și mondial la karate tradițional, caracaleanul Oliwer Dobre a încălcat normele frumosului sport și s-a folosit de experiența sa de profesionist pentru a snopi în bătaie un tânăr din Caracal. El a fost condamnat la închisoare cu amânare pentru lovire sau alte violențe și pentru tulburarea ordinii și liniștii publice de Judecătoria Caracal. Sentința a rămas definitivă prin decizia Curții de Apel Craiova, iar acum se află pe rol un alt dosar, după ce Serviciul de Probațiune Olt a formulat o contestație la executare, aducând la cunoștința instanței că inculpatul a mai fost condamnat penal într-un dosar anterior și că, în ultima cauză, ar fi trebuit să se țină seama că este vorba de un concurs de infracțiuni.

Bătaia dată tânărului din Caracal i-a adus marelui campion 5 luni de închisoare cu amânare, sentință pronunțată de Judecătoria Caracal în februarie 2018 și rămasă definitivă prin hotărârea Curții de Apel Craiova din iunie 2018.

Ulterior, Serviciu de Probațiune Olt a formulat o contestație la executare, aducând la cunoștința instanței din Caracal că inculpatul mai are o condamnare de 8 luni de închisoare cu executare dată de Judecătoria Vaslui pentru punerea în circulaţie sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat, pedeapsă pentru care perioada de încercare nu se terminase, astfel că la mijloc este vorba de un concurs de infracțiuni pentru care marele sportiv ar trebui condamnat la o pedeapsă mai mare. Contestația a fost admisă de Judecătoria Caracal, care de data aceasta l-a condamnat pe Oliwer Dobre la 9 luni și 20 de zile de închisoare cu amânare, având ca termen de încercare o perioadă de doi ani. Noii sentințe i s-a opus Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, contestând-o la Tribunalul Olt, care, în 31 ianuarie 2019, a admis contestația procurorilor și a trimis cauza la Caracal pentru rejudecare.

Ce s-a întâmplat

Totul a început în urmă cu trei ani, când victima, Tiberius Firică, din Caracal, a vrut să intre într-un local, iar karatistul Oliwer Dobre i-a pus în vedere să plece de acolo, deși între cei doi era o oarecare amiciție, victima fiindu-i, mai demult, elev marelui sportiv.

„Am intrat într-un bar unde el era bodyguard, și mi-a zis să plec de acolo. Am plecat, apoi i-am transmis printr-un mesaj pe telefon că nu a fost OK ce a făcut. M-a înjurat și de acolo a plecat toată chestia. La o săptămână, când am vrut să intru în același local, la intrare m-a pus în genunchi, m-a bătut. Atunci nu am făcut nici o reclamație, am dat totul uitării. La câteva luni mi-a zis că nu s-a putut abține să mă bată când m-a văzut”, povestește victima.

Problema e că agresorul nu s-a putut abține nici a doua oară și, într-un alt local, a intrat chitit pe tânăr și l-a lăsat lat la pământ și plin de sânge, după cum spune acesta.

După bătaia primită, victima a ajuns la Urgențe, unde au venit și polițiștii. Și, după ce oamenii legii au adunat informații, au aplicat, în primă fază, o amendă pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Nu agresorului, însă, ci victimei.

„Am ajuns la Urgențe, unde a venit și Poliția să mă întrebe ce s-a întâmplat. Le-am spus polițiștilor să meargă la local, să întrebe martorii ce s-a întâmplat acolo, să ceară imaginile de pe camerele de luat vederi. Nitam-nisam, tot eu m-am pomenit cu amendă, pentru tulburarea liniștii publice. Am contestat-o și mi s-a admis contestația. Nu știu ce se întâmplă de fapt, e un concurs de mai multe chestiuni aici. Am avut vreo șapte zile de îngrijiri medicale, dar fapta a fost foarte, foarte gravă. Adică pur și simplu să intri într-un bar, să pui pe unul la pământ, să îl lași într-o baltă de sânge și să pleci… ”, își amintește Tiberius Firică.

Acum rămâne de văzut dacă Oliwer Dobre rămâne cu pedeapsa de cinci luni de închisoare cu amânare, dacă va primi o condamnare mai dură sau dacă va fi, poate, achitat.

Oliwer Dobre este multiplu campion național, european și mondial la karate tradițional, fiind maestru emerit al sportului. El este și cel mai longeviv sportiv al Federației Române de Karate Tradițional. Anul trecut, karateka legitimată la Clubul Sportiv Aluminiu Alro Slatina a cucerit un nou titlu la Campionatul European de Karate Tradiţional, organizat la Belgrad. Pe lângă aurul continental, acesta a mai obţinut argint cu echipa şi bronz la individual, în probele kumite.

În 2017, el a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Caracal. De asemenea, pentru întreaga activitate în domeniul artelor marțiale și promovarea karate tradițional și a imaginii municipiului Slatina la nivel național și internațional, Oliwer Dobre a primit, în 2018, o diplomă de merit din partea municipalității slătinene.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here