Paul Stănescu, co-inițiator ale legii care prevede înființarea posturilor de consilieri agricoli în cadrul primăriilor

Senatorul de Olt Paul Stănescu se numără printre inițiatorii Legii privind înfiinţarea postului de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură şi dezvoltare rurală în cadrul administraţiei publice locale, în scopul asigurării furnizării de servicii de consiliere agricolă.

Actul normativ crează cadrul legal pentru înființarea posturilor de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură şi dezvoltare rurală în cadrul administraţiilor publice locale, care să ofere consultanță fermierilor români în domeniul absorbției fondurilor europene prin proiecte.

Deși direcțiile județene pentru agricultură au în structura lor centre zonale de consultanță agricolă în circa 450 de unități administrativ-teritoriale, acestea sunt prea puține pentru a acoperi nevoia de informare a fermierilor români, la ora actuală existând un consultant șa șapte localități, potrivit expunerii de motive la proiectul de lege adoptat recent.

„În Statele europene unde există structuri de consultanță agricolă bine dezvoltate, create cu multe decenii în urmă, cum este în Franța, Germania, Anglia etc., un consultant agricol asigură servicii de consiliere în medie pentru un număr de 100 – 150 de fermieri, în România un consultant trebuie să asigure în prezent asistență tehnică și consiliere pentru un număr de 12.000 – 13.000 de fermieri înscriși în APIA.

Prin modificările propuse, prin această inițiativă legislativă se înființează la nivelul fiecărei administrației publice locale un post de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură și dezvoltare rurală, care să comunice direct și permanent cu fermierii din localitate.

Prin angajarea unui specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură și dezvoltare rurală se vor rezolva principalele probleme pe care le întâmpină fermierii pe plan local în prezent. Astfel, va exista o relație directă cu fiecare producător în ceea ce privește asistența tehnică și consilierea fermierilor pentru absorbția fondurilor europene în relația cu reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Direcțiilor Agricole Județene, Camerei pentru Agricultură, Industrie Alimentară, Piscicultura, Silvicultură și Dezvoltare Rurală, Direcției Județene Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Oficiului Fitosanitar Județean”, se mai arată în expunerea de motive a actului normativ.

Proiectul inițiat și depus la camera superioară a Parlamentului, ca primă cameră sesizată, se află în lucru la comisiile permanente ale Senatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here