O clinică privată din Capitală a fost închisă, iar trei au activitatea suspendată. Nereguli grave descoperite de DSP, după scandalul italianului cu 8 clase care se dădea medic

Sursa foto: digi24.ro

În urma controalelor efectuate de către Direcția de Sănătate Publică București la zece unități sanitare, o clinică medicală privată din Capitală a fost închisă, iar în cazul altor trei activitatea a fost suspendată. Totodată, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 72.200 de lei. 

Inspectorii sanitari au constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici nu se desfășura activitate medicală, una dintre unități fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfășurându-se activități de import-export. Autoritățile nu au precizat numele clinicilor în cauză.

Potrivit Libertatea, clinica închisă este Swiss EstetiX. Este vorba despre o clinică ce avea sediul și la Suceava, unde funcționa într-un coafor, potrivit reprezentanților Colegiului Medicilor Suceava. Promovată intens, clinica era cunoscută drept una preferată de vedete, printre cei care o recomandau fiind Bianca Drăguşanu, Mihai Mitoşeru, Loredana Chivu, Ana Maria Prodan, Julia Jianu.

Controalele au fost declanșate după ce media a relatat pe larg cazul lui Matteo Politi/Matthew Mode, un italian cu opt clase care pretindea că este medic estetician.

Acolo unde au fost aplicate sancțiuni financiare și închis/suspendat activitatea, au fost înregistrate mai multe nereguli:
– nerespectarea structurii spațial funcţionale;
– prezentarea documentelor medicale pentru consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;
– nu se asigură dotarea minimă obligatorie pentru Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie;
– nerespectarea ritmului de evacuare a deşeurilor medicale periculoase;
– identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depășit.

– lipsa din dotarea unitățiilor a produselor biocide specifice dezinfecției mîinilor personalului și instrumentarului;
– lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic;
– lipsa evidenței activității de sterilizare și a personalului calificat pentru această activitate;
– neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare;
– existența materialelor sanitare și a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.
– lipsă grafice zilnice orare cu operațiunile de curățenie/dezinfecție efectuate pentru fiecare încăpere și între intervenții.
– nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienți);
– nerespectarea de către personal a precauțiunilor universale, protocoalele și procedurile de lucru;
– identificarea în sala de operații de instrumentar și material moale nesterile (cu termen de valabilitate depășit).

DSP mai precizează că într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizației sanitare de funcționare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal și nici iluminatul natural.

”În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultații medicale deși avea emisă Decizia de Suspendare a Activității nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfășurare, ele nefiind finalizate. Conducerea DSPMB a anunțat MS că a depus deja plângere penală împotriva angajaților care au întocmit și verificat codurile de parafă. În perioada următoare, inspectorii sanitari vor continua verificările și la alte unități de acest tip”, a transmis DSP.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here