Europarlamentari, apel ca negocierile de aderare ale Turciei să fie suspendate oficial

Europarlamentari din cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (PE) au făcut apel la suspendarea oficială a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, invocând preocupări privind corupţia şi alte chestiuni, relatează miercuri agenţia DPA preluată de Agerpres.

„Relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană trebuie să fie redefinite în termenii unui parteneriat efectiv”, a declarat europarlamentarul Renate Sommer din PPE.

Turcia cochetează cu UE de aproape 20 de ani, scrie publicația, dar a înregistrat regrese în ce priveşte criteriile de aderare în domenii precum statul de drept, drepturile cetăţenilor şi libertatea media de la tentativa de puci din 2016. În orice caz, negocierile de aderare au intrat în impas, dar statele membre nu reușesc să ajungă la un consens în ceea ce privește suspendarea procedurii.

„Cu toate încălcările flagrante ale drepturilor omului, lipsa independenţei justiţiei şi aplicarea unei noi Constituţii lipsite de mecanismele de control şi echilibru, nu are nici un sens continuarea cu actualul guvern a convorbirilor privind aderarea la UE. Când o ţară candidată depăşeşte linii roşii cheie, atunci ar trebui să existe de asemenea consecinţe politice”, a adăugat eurodeputata socialistă Kati Piri, precizând că UE ar trebui să-şi menţină porţile deschise şi să susţină societatea civilă, jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului în Turcia.

Apelul nu are caracter imperativ și este inclus într-un raport parlamentar anual despre Turcia, care va fi supus la vot în următoarea sesiune plenară a legislativului UE, începând cu 11 martie.

Publicația mai amintește că, în timp ce relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara sunt tensionate, UE este dependentă de Turcia pentru menţinerea unui acord din 2016 pentru stăvilirea fluxului migraţiei din ţări din Orientul Mijlociu, precum Siria.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here