Președintele Dodon a prezentat un plan de federalizare a Republicii Moldova, susține opoziția de la Chișinău

Președintele Igor Dodon a prezentat un plan de federalizare a Republicii Moldova, în cadrul conferinței de securitate de la Munchen, care a avut loc în weekend, susține Igor Munteanu, fost ambasador în SUA și reprezentant al blocului ACUM, potrivit Agerpres.

Candidatul la alegerile parlamentare de duminică a declarat că planul președintelui Dodon ignoră fundamentele statale ale Republicii Moldova, oferând pârghii regimului separatist de la Tiraspol (Transnistria – n.r.) de a ieși din componența țării.

‘Acest plan a circulat în cancelariile occidentale din luna septembrie, însă doar la Conferinţa de la Munchen am putut avea o copie a acestui plan. Intenţia preşedintelui Dodon este (…) să creeze o coaliţie cu Partidul Democrat şi să ofere un cadou Federaţiei Ruse, sub forma de federalizare a republicii sau a unei confederaţii. Este un plan anticonstituţional, sunt interese ostile faţă de interesul naţional al R. Moldova şi ignoră totalmente interesele cetăţenilor moldoveni’, a afirmat Munteanu.

Blocul ACUM este alcătuit din Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate. Liderii coaliției susțin că informațiile prezentate de Igor Munteanu provin din mai multe surse.

De partea cealaltă, Administrația Dodon a declarat că va veni ulterior cu o reacție. În orice caz, președintele Republicii Moldova anunțase anterior că a prezentat, la Munchen, viziunea sa privind politica externă a statului de peste Prut în cadrul unor consultări informale, reiterându-şi poziţia privind promovarea unei ‘politici externe echilibrate, cu menţinerea şi consolidarea principiului privind neutralitatea permanentă’ a Republicii Moldova.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here