Lazăr, critici dure la adresa lui Toader: Tocmai a recunoscut că a eșuat în demersurile ilegale pe care le-a făcut

Procurorul General al României s-a arătat indignat de prevederile recentei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern. ”Nu vom mai avea un Minister Public funcțional, spre bucuria unora”, a punctat Augustin Lazăr.

Totodată, acesta l-a acuzat pe Ministrul Justiției că nu respectă procedura legală de numire a unui nou Procuror General. De altfel, Lazăr a dat de înțeles că Tudorel Toader este cam laș, pentru că a venit la Parchetul General, dar nu a avut curajul să dea ochii cu el.

Augustin Lazăr a mai denunțat totodată încercări de manipulare și combinații obscure, menite să ascundă opiniei publice adevăratele probleme create în sistemul judiciar prin deciziile luate de guvernanți.

”Ministrul Justiției nu poate veni să stârnească intrigri într-o instituție. El trebuia să vină în această instituție și să ia legătura cu conducătorul instituției, nu să vină tiptil-tiptil la un procuror.

A fost sigur că nu voi merge unde nu e cazul să merg, dar dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie conform legii și de a reprezenta Ministerul Public în raport cu reprezentantul altei instituții e Procurorul General.

Domnia sa a contactat un procuror care are probleme de  reprezentativitate în cadrul Asociației procurorilor. El trebuie întâi să-și clarifice problemele de legitimitate, de reprezentativitate în cadrul acelei Asociații, lucru ce se poate face printr-o Adunare generală, nu printr-o combinație obscură, în care aflăm că a fost pus în situația de a demisiona președintele Gabor, care era președintele acestei Asociații.

Vreau să vă spun că acel procuror are probleme de reprezentativitate și acum ne putem da seama clar că informația zilei era că Secția de procurori a CSM a convocat Adunările generale ale procurorilor și era nevoie de o altă acțiune, să nu o caracterizez eu, care să acopere această informație.

CSM e garantul independenței justiției, Secția de procurori are o competență și a dispus o măsură și acum acea măsură s-a dorit a fi pusă în ceață de o manipulare de acest gen, care să stârnească niște intrigi cum că procurorii încep să se lupte între ei etc.

Domnul ministru tocmai a recunoscut că a eșuat în demersurile ilegale pe care le-a făcut. A recunoscut că trebuie începută procedura pentru următorul mandat. El a venit și a spus că se termină mandatul Procurorului General  și că trebuie… procedura trebuia lansată legal de la Ministerul Justiției, apoi să purtăm discuții. Nu există o procedură lansată oficial, nu există o procedură serioasă. Trebuie să vedem întâi un anunț, care are în spate o procedură lansată legal, apoi mă puteți întreba pe mine și pe alți colegi despre această chestiune.

Informația zilei nu era că domnul ministru a venit tiptil aici și nu a venit aici să ia legătura cu Procurorul General, ci că magistrații din țară sunt convocați în adunări generale de către CSM să-și expună opinia cu privire la un act normativ suspect de neconstituționalitate. OUG tocmai publicată va bloca Ministerul Public. Nu vom mai avea un Minister Public funcțional, spre bucuria unora”, a declarat Augustin Lazăr.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here