Peste 3 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-i alege pe cei care să-i reprezinte în Parlament pentru următorii patru ani, după una dintre cele mai virulente campanii electorale din ultima vreme. În funcţie de cum vor alege pe cei 101 membri ai Parlamentului unicameral, balanţa se va înclina către curentul prooccidentale ori către cel prorus.
Secțiile de vot s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Pentru prima dată, alegerile parlamentare se desfășoară dupăsistemul electoral mixt. Astfel, dintre cei 101 deputați, 50 vor fi aleși conform sistemului proporțional, iar alegătorii vor vota partidul sau blocul electoral din circumscripția națională și restul de 51 de deputați vor fi aleși potrivit sistemului electoral uninominal. Pentru primii 50 de deputați, mandatele se distribuie proporțional în baza numărului de voturi obținute de fiecare partid sau bloc electoral care depășește pragul electoral de 6% pentru partid și 8% pentru un bloc electoral. În cazul circumscripțiilor uninominale, candidatul/candidata cu cel mai mare număr de voturi dintr-o circumscripție va obține mandatul de deputat.
Sunt organizate 51 de circumscripții uninominale, dintre acestea 11 în Chișinău, câte două în Bălți, UTA Găgăuzia și Transnistria. Trei circumscripții au fost repartizate pentru diasporă, iar restul de 31 sunt împărțite în restul raioanelor din țară, anunță Unimedia.
La alegerile de duminică s-au înscris pe liste 15 formațiuni politice: Partidul Democrat din Moldova, blocul electoral ACUM, Partidul Comunișilor din Republica Moldova, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul ȘOR, Partidul Mișcarea Populară Antimafie, Partidul Nostru, Partidul Național Liberal, Partidul Voința Poporului, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul Democrația Acasă, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда’, Partidul Patria, Partidul Verde Ecologist și Partidul Liberal.
În aceeași zi cu alegerile parlamentare va avea loc și un referendum republican consultativ. Cetățenii vor avea posbilitatea să răspundă la două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?’ și „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?’.
Campania electorală a fost marcată de mai multe incidente și acuzații de tentativă de fraudare. Întrucât există suspiciuni că alegerile ar putea să fie influențate sau să nu fie complet libere, 340 de observatori internaționali din 38 de țări monitorizează scrutinul. De asemenea, recent, Facebook a desființat 168 de conturi false și 28 de pagini care ar fi încercat să influențeze alegătorii.
Sondajele de dinainte de alegerile de duminică, 24 februarie, arată că trei formațiuni politice ar intra în Parlament: Partidul Socialiştilor, Partidul Democrat şi Blocul electoral ACUM Platforma DA şi PAS. Cel mai mare scor electoral al urma să-l obțină Partidul Socialiştilor, în jur de 43%, urmat de Partidul Democrat cu 17% şi Blocul electoral ACUM cu 14% la sută, potrivit unui sondaj al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor. Președintele Igor Dodon a numit campania electorală din ultima lună drept una din cele mai murdare din toată istoria Republicii Moldova”.
Sursa: b1.ro