Seară de proteste în București și în țară. Cea mai amplă participare după 10 august

Sursa foto: digi24.ro

Magistraţii care ameninţă că opresc lucrul de luni, nemulţumiţi de noile modificări aduse legilor justiţiei prin OUG 7, au primit, duminică seara, o mână de ajutor din partea populației. Un miting de susţinere pentru ei a început în faţa Guvernului, dar și în alte orașe din țară, cu precădere la Cluj-Napoca și Sibiu. Mobilizarea a fost semnificativă. Au fost cele mai ample mișcări de stradă după protestele din 10 august 2018.

ACTUALIZARE 21:00 Momentul „luminițelor”, etapa culminantă a protestelor din ultimii ani:

ACTUALIZARE 20:00 Sunt cel puțin 10.000 de persoane în Piața Victoriei. Mai mult decât la alte proteste precedente s-a strigat duminică seara în Piață în favoarea alegerilor anticipate, potrivit corespondentului Digi24 aflat la fața locului.

În Piață au venit și liderii Alianței 2020 USR PLUS, care au transmis un mesaj de susținere.

ACTUALIZARE 19:30 Numărul protestatarilor din București crește de la un minut la altul. Potrivit corespondentului Digi24, în acest moment sunt în jur de 8.000 de oameni în Piața Victoriei, oameni de toate vârstele. Sunt nemulțumiți nu numai de ceea ce se întâmplă cu justiția, dar și de modul de guvernare și de lupta anticorupție. Protestul este pașnic, în continuare sunt restricții de circulație în toată zona Pieței Victoriei. În mod cert, este unul dintre cele mai ample proteste din ultimele luni.

8.000 – București
5.000 – Sibiu
5.000 – Cluj
1.500 – Braşov
1.000 – Iași
500 – Timişoara
300 – Oradea
300 – Galaţi
200 – Constanţa

ACTUALIZARE 19:20 Cele mai recente bilanțuri referitoare la numărul protestatarilor:

6.000 – București
4.000 – Sibiu
3.000 – Cluj
1.000 – Iasi
300 – Timişoara
300 – Braşov
100 – Oradea
100 – Galaţi

ACTUALIZARE 19:00 Sunt mai bine de 5.000 de oameni în Piața Victoriei. Polițiștii au oprit circulația în zona Guvernului.

În jur  de 4.000 de oameni manifestează și la Sibiu, 3.000 de oameni erau la Cluj-Napoca, dar sunt proteste și la Iași, Timișoara, Brașov, Oradea, Galați.

În jurul orei 18:00, în Piața Victoriei se strânseseră deja în jur de 400 de persoane. Alte aproximativ 100 de persoane sunt pe trotuarul din fața Muzeului Antipa. Oamenii continuă să vină însă în piață, în permanență de la gurile de metrou ies grupuri-grupuri.

Manifestanții strigă „România, trezește-te!”, dar au și multe mesaje împotriva PSD. S-a strigat „Demisia”, dar și „Abrogați, apoi plecați!”, referire la OUG 7, care modifică legile justiției. Protestatarii spun că secția specială pentru magistrați nu face decât să-i intimideze pe aceștia, ceea ce afectează independența justiției. „Cinste lor, cinste magistraților”, mai strigă protestatarii, în semn de solidaritate cu acei membri ai breslei care au refuzat invitația premierului Dăncilă de a veni la negocieri, după ce ordonanța care îi nemulțumește a fost deja adoptată fără a fi consultați.

Iată imagini și de la Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara:

Manifestanţii cer abrogarea OUG 7 care modifică legile justiţiei, dar şi demisia Guvernului şi alegeri anticipate.

Mişcările civice Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, Iniţiativa România şi Rezistenţa au anunţat un protest pentru duminică, între orele 18:00 şi 23:59, în Piaţa Victoriei, împotriva OUG care modifică legile justiţiei. La protest şi-au anunţat participarea şi parlamentarii USR.

De asemenea, filosoful Mihai Şora a anunţat că va participa la protestul anunţat duminică seara, în Piaţa Victoriei, faţă de OUG pe legile justiţiei şi îndeamnă la o participare cât mai mare. „Bună dimineaţa, oameni buni! Soare cu dinţi la Bucureşti, minus patru grade, o lumină toscană, nicio adiere de vânt”, a scris Şora sâmbătă pe Facebook. El a anunţat că duminică seara va fi în Piaţa Victoriei: „Ne vedem mâine seară în Piaţa Victoriei: câtă frunză, câtă iarbă, toate firicelele de praf din acest colţ de ţară”.

Magistraţii din Capitală şi din mai multe oraşe ale ţării au protestat, vineri, faţă de modificările aduse legilor justiţiei, cerând independenţa sistemului judiciar. Totodată, activitatea parchetelor din oraşe precum Constanţa, Piteşti, Iaşi şi Timişoara va fi suspendată timp de mai multe zile, săptămâna viitoare, în semn de protest.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here