Povestea fabuloasă a asasinatului din Vrancea. Suspecţii au urmărit victima două luni, au vopsit maşina şi au folosit numere false

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au dispus, marţi, în cazul uciderii omului de afaceri de la Slobozia Ciorăşti, reţinerea pentru 24 de ore a doi bărbaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, tentativă la tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă fără drept, precum şi a unui al treilea bărbat pentru complicitate, au informat reprezentanţii Parchetului.

Potrivit procurorilor, acţiunile celor trei suspecţi ar fi fost premeditate. “Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au dispus, în dimineaţa zilei de 26 februarie 2019, începând cu orele 08,00 respectiv 08,30, reţinerea pe o durată de 24 de ore, a trei inculpaţi, respectiv SBI, VGV şi CMD. Faţă de aceştia se efectuează cercetări astfel: faţă de inculpatul SBI se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor uz de armă fără drept şi punere în circulaţie sau conducere a unui autovehicul neînmatriculat. Faţă de inculpatul V.G.V. se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept. Faţă de inculpatul C.M.D. se efectuează cercetări pentru complicitate la acţiunea de omor calificat şi complicitate la tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată, infracţiunile fiind comise de cei trei inculpaţi în concursul real”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, procurorul Sanda Apostolescu.

Din cercetări a reieşit că victima ar fi fost urmărită timp de aproape două luni de cei trei suspecţi, timp în care aceştia au pregătit acţiunea în sine.

“Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că, în perioada 03.01.2019 – 22.02.2019, cei trei inculpaţi au efectuat activităţi pentru a pregăti săvârşirea faptelor, în sensul că au achiziţionat un autoturism de teren căruia i-au schimbat culoarea, au montat o bară metalică de protecţie în partea din faţă, i-au montat plăcuţe cu număr fals de înmatriculare. Totodată, cei trei inculpaţi s-au interesată prin rândul cunoştinţelor din judeţul Vrancea asupra programului victimei, asupra orei la care aceasta pleacă zilnic de la locul de muncă către localitatea de domiciliu Slobozia Ciorăşti, în acelaşi timp verificând traseul pe care victima îl parcurge zilnic”, a declarat reprezentantul Parchetului.

Potrivit procurorilor, intenţia celor trei a fost aceea de jaf, dar, având în vedere că au mers înarmaţi la locul faptei, au luat în calcul şi faptul că ar putea provoca moartea victimei.

Bărbatul împuşcat era asociat al unei firme care deţine două case de schimb valutar în Focşani, iar în maşina acestuia anchetatorii au găsit o importantă sumă de bani. 300.000 de lei, 30.000 de euro şi 20.000 de lire sterline au numărat anchetatorii.

“În după amiaza zilei de 22 februarie 2019, în jurul orelor 19,00, inculpaţii s-au deplasat în municipiul Focşani, doi dintre aceştia cu autoturismul modificat în sensul menţionat anterior, iar cel de al treilea cu un alt autoturism, urmând a asigura scăparea primilor doi inculpaţi, dacă ar fi intervenit probleme în desfăşurarea acţiunii. Astfel, inculpaţii care se deplasau cu maşina de teren cu numerele false de înmatriculare au intrat în mod intenţionat în coliziune cu autoturismul condus de victimă, în timp ce acesta rula pe DJ 205R Focşani Slobozia Ciorăşti, ulterior aceştia coborând din autoturism şi executând asupra victimei două focuri de armă, împuşcăturile provocând leziuni care au provocat decesul victimei. Inculpaţii au mers la locul faptei înarmaţi, iniţial cu scopul de a sustrage suma de bani care se afla în autoturismul victimei, însă aceştia au prevăzut şi au acceptat că prin modul de acţiune ar putea provoca moartea victimei, ceea ce s-a şi întâmplat”, a precizat Sanda Apostolescu.

Suspecţii s-au grăbit să părăsească locul faptei de teama de a nu fi identificaţi de alţi participanţi la trafic şi au încercat să treacă graniţa.

“După săvârşirea faptelor, inculpaţii s-au grăbit să părăsească locul faptei de teamă să nu fie identificaţi de alţi participanţi la trafic, au abandonat autoturismul avariat, după care au plecat către locul de întâlnire cu cel de-al treilea inculpat, care i-a preluat cu un alt autoturism spre a nu fi identificaţi în zona comiterii faptelor. Inculpaţii s-au sustras urmăririi penale după săvârşirea infracţiunilor menţionate, pentru care sunt cercetaţi în cauză, încercând să părăsească teritoriul României prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, judeţul Arad, unde au fost identificaţi de Poliţia de Frontieră, ca urmare a dării în consemn a acestora”, a spus procurorul.

Cercetările în cauză continuă, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi a lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt.

Activitatea infracţională a suspecţilor a fost documentată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea, cu sprijinul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale, Institutul Naţional de Criminalistică, Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor şi Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Gigi Englezu, unul dintre asasinii afaceristului din Vrancea, este eliberat condiţionat

Gheorghe Vasile Văscăuţanu, zis şi ‘Gigi Englezu’, unul dintre asasinii afaceristului din Vrancea, a fost recent eliberat din închisoare.

Condamnat în anul 2017 la doi ani şi opt luni de închisoare pentru trafic şi consum de droguri, Gigi Englezu a fost eliberat condiţionat în iulie 2018, după ce Judecătoria Focşani a admis cererea de eliberare, iar procurorii nu au făcut contestaţie.

În mod normal, asasinul afaceristului din Vrancea urma să fie pus în libertate abia pe 29 august 2019.

‘Petentul (n.r. Gigi Englezu) este o persoană de bună credinţă, iar în perioada executării pedepsei s-a şi căsătorit, aşteptând un copil, fiind depus la dosar certificatul de căsătorie, dar şi caracterizări pe numele său. În ceea ce priveşte latura civilă, precizează că aceasta a fost achitată’, se arată în decizia instanţei de eliberare condiţionată a lui Gheorghe Văscăuţanu.

Gigi Englezu a fost reţinut, ieri, la Vama Nădlac, în timp ce încerca să fugă din ţară, împreună cu cei doi bărbaţi care au participat la asasinara afaceristului din Vrancea, cu o maşină BMW X5.

Cei trei presupuşi asasini ai afaceristului din Vrancea, respectiv Văscăuţanu, Bogdan Ionuţ Sprînceană şi Marius Daniel Cruceanu, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzaţia de omor calificat.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here