Tur interactiv la TMK Artrom Slatina. Performanțele incredibile ale companiei/ FOTO+VIDEO

Conducerea TMK Artrom SA Slatina a oferit, joi, mai multor persoane, printre care mulți jurnaliști, un tur interactiv al fabricii. 

Vizitatorii au putut vedea și înțelege cum se fabrică țevile de oțel industrial, de la forma brută a materiei prime până la produsul finit. Ghid în această interesantă experiență a fost unul dintre reprezentanții conducerii, Cristian Drinciu. Acesta s-a oprit la toate etapele de producție și le-a explicat vizitatorilor fiecare pas pe care materia primă îl urmează în procesul transformării sale în produsul finit.

Atât înainte, cât și după vizitarea fabricii, cel care a oferit oaspeților o prezentare amănunțită a fabricii a fost directorul general al companiei, Adrian Popescu.

„Prin acest tur interactiv intenționăm să vă oferim ocazia să vedeți cum se produc țevile industriale din oțel laminat. Aceste țevi sunt un produs pe care dacă îl descrii ca pe un obiect, el reprezintă doar un obiect de-al nostru. Atunci când spui unui interlocutor că produci țevi, el se gândește imediat la ceva prin care circulă un fluid. Tocmai asta nu facem noi. Produsele noastre nu fac parte din gama țevilor generale, nu sunt produse care merg în lumea petrolului sau pe care le vedem în mod obișnuit ca atare.

Țevile industriale reprezintă un domeniu de nișă, este un domeniu care s-a cristalizat mult mai clar în ultimii 20, 30 de ani ca și nișă de-sine-stătătoare; ele reprezintă 20% din piața mondială a țevilor fără sudură. Un produs care se folosește pentru a produce alte obiecte. Deci produsul nostru nu îl regăsim ca o țeavă, ci ca un alt obiect folosit la automobile, camioane, tractoare, utilaje, trenuri de mare viteză, aparate hidraulice, chiar aparate de fotografiat, macarale, echipamente de ridicat, echipaente de transportat, în construcții, poduri etc. Aproape că nu există domeniu de dezvoltare tehnologică în care acest produs să nu existe”, a explicat directorul general al companiei.

Între timp, mai multe companii pe care TMK Artrom Slatina le coordona au devenit subsidiare acesteia. Este vorba de TMK Reșița, TMK Italia și TMK Industrial Solutions din Huston.

„Uzina pe care o vedeți azi, TMK Artrom, este de mai multă vreme lider al Diviziei Europene a Grupului TMK. Între timp, companiile din Divizia Europeană pe care Artrom le-a coordonat de peste 14 ani au devenit subsidiare ale Artrom. Artrom este azo acționar unic al producătorului de oțel TMK Reșița și al companiilor TMK Italia și TMK Industrial Solutions din Huston. Toate acestea sunt așadar deținute de Artrom în proporție de 100% și formăm un grup industrial complet, integral, vertical, de la producția de matrie primă și până la la vânzarea către clienți. Suntem un grup autonom; suntem afiliați la Grupul TMK, dar acționăm autonom și dezvoltăm un business care este unul aparte față de cel al celorlalte companii care înrudite. Suntem unul dintre principalii lideri ai pieței europene și mondiale de țevi industriale. Reprezentăm 16% din consumul de țevi industriale al Europei și 5% din consumul industrial al Americii de Nord, care înseamnă Statele Unite și Canada și 5,4% din consumul pieței mondiale, ceea ce înseamnă că suntem un jucător relevant, pentru că, în lumea noastră, 5% reprezintă foarte mult”, a reliefat Adrian Popescu.

În prezent, TMK Artrom, care a cunoscut o continuă tehnologizare și care a depășit produsele standard, ajungând să producă piese cu valoare adăugată, are peste 600 de clienți în toată lumea.

„Așa cum am spus, piața mondială de țevi industriale este o nișă; nu este un produs de masă, nu este un produs standardizat; este o nișă care se dezvoltă când dezvoltările tehnologice o cer. Compania noastră furnizează în această piață țevi pentru aplicații mecanice, țevi pentru cilindri hidraulici, țevi pentru schimbătoare de căldură, echipamente mecanice, automobile, industria auto în general, indistria constructoare de mașini. Mai mult de 80% din producția acestei fabrici este destinată vânzării în afara țării.

Adrian Popescu, directorul general al TMK Artrom

Astăzi compania noastră gestionează peste 600 de clienți în întreaga lume, din care 400 de clienți facturează în mod activ în fiecare lună. Produsee noastre merg în 37 de țări, toate fiind țări cu un nivel de industrializare foarte ridicat.

În ultimii 14 ani, țelul managementului acestei companii a fost acela de a duce acest flux tehnologic către o integrare verticală și către a ne transforma într-un producător foarte bine așezat pe această piață. Artrom este cunoscută astăzi pe piață ca fiind unul dintre cei mai flexibili producători de țevi industriale, foarte customizat, ceea ce înseamnă că suntem capabili să producem foarte rapid, în termen scurte, marfa și după specificațiile clientului și mai puțin după standard. Astăzi, Artrom este un producător foarte customizat și repet asta pentru că este un concept foarte rar, iar în Europa cred că este unic. În același timp, în ultimii ani ne-am dezvoltat capacitățile de producție și nu mai mărim volumul de producție; etapa de dezvoltare a volumului s-a încheiat în 2006, când am atins capacitatea de 200.000 de tone instalată, ci prin adăugarea de facilități pentru producția de țevi cu valoare adăugată. Noi le numim țevi premium. Premium este orice produs care iese din standard și îți dă o valoare adăugată mare. Practic, noi astăzi, la mai mult de 27% din volumul de producție adăugăm ceva. Nu mai videm produsul ca țeavă industrială, ci îl vindem ca un alt produs. Și programul nostru nu se oprește aici”, a arătat directorul general al fabricii (foto sus).

În ultimul timp, după încheierea primului ciclu care înseamnă realizarea unei linii de tratamente termice unice în Europa, TMK Artrom Slatina a înregistrat și perfomanțe pe care managementul companiei a mizat.

„Prima etapă s-a încheiat anul trecut, și anume linia de tratamente termice, azi unică în Europa. Prin acest ciclu încheiat anul trecut am vrut să atingem un vîrf, care înseamnă o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei, cu 18% mai mare decât în 2017 și cu 83% mai mult decât în 2016. Am avut un profit brut de peste 97 de milioane de lei, de trei ori mai mare decât cel din anul precedent. Cheltuielile de capital au însemnat în jur de 100 de milioane anul trecut, iar în ultimii trei ani au fost de peste 380 de milioane de lei.

Aceste performanțe nu ar fi putut fi posibile dacă în integrare nu am fi avut, pentru producția de țeavă, producția de oțel. Este probabil cel mai curajos pas pe care noi l-am făcut în 2004-2006, și anume adăugarea în grupul TMK, lângă Artrom, a unui flux tehnologic de producție a oțelului. A fost un moment pe care atunci foarte mulți nu l-au înțeles, pentru că fabrica de la Reșița se afla într-o situație delicată. Totuși astăzi, după atâția ani, ea se dovedește cea mai inspirată decizie pe care nu am luat-o. acesta este și motivul pentru care, în 2018, TMK Reșița a intrat în componența TMK Artrom”, a concluzionat Adrian Popescu.

Tehnologizarea continuă nu a dus, așa cum se întâmplă în astfel de cazuri, la o reducere a numărului de angajați, ci la o creștere a lor, datorită faptului că TMK Artrom a dezvoltat capacități de producție noi.

„În ultimii trei ani, când am înregistrat un maximum de investiții la noi, numărul de angajați a crescut cu 380 de oameni. Pe undeva este normal, pentru că s-au născut capacități noi care au înregistrat personal. Anul acesta noi avem în buget – trebuie să fie aprobat de acționari, dar astea sunt, de regulă, aprobate – o creștere cu 60 de oameni. În fiecare an creștem. Cea mai mare creștere a fost în 2017, când am angajat 140 de oameni. Deci, dintre cei 380 de oameni angajați în ultimii trei ani, 140 au fost încadrați în ultimul an, pentru că s-au pus în funcțiune niște facilități de producție. 

Sigur că, atunci când vii și tehnologizezi un flux vechi, manual, toată lumea crede că reduci numărul de oameni. da, e posibil. Dar noi am adăugat capacități. Am plecat de la un laminor mic și am ajuns la tot ce se vede astăzi, și ușor, ușor, ne dezvoltăm”, a mai declarat Adrian Popescu.

Cristian Drinciu

La plecare, vizitatorii nu au plecat cu mâna goală. Toți participanții au fost fotografiați și chipurile le-au fost fixate într-o ramă încadrată de câte un inel din oțel.

1 COMENTARIU

  1. Domnul Mirea intrebati conducerea TMK daca ia interesat vreodata de ce este o diferenta sa de mare la salarii intre muncitori . A verificat cineva de ce un muncitor cu vechime foarte foarte mare are salariul mic fata de un copil cu 6sau 7 ani vechime . Sau ala este cercetator . Va spun eu ca nu intereseaza pa nimeni si nu as recomanda la nimeni sa se angajeze la TMK

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here