BOMBĂ de la CNAIR: Întârziere de 17 luni pentru drumul expres Pitești-Slatina-Craiova

Întârzieri pentru drumul expres care va face legătura între Craiova şi Pitești. Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anulat licitaţia pentru tronsoanele 3 şi 4 ale drumului din cauza unei contestaţii depuse de un constructor, potrivit digi24.ro. Tronsonul trei traversează județul Olt, între Valea Mare şi limita judeţului Argeş

Reprezentanţii Companiei de drumuri spun că deja au început procedurile pentru reluarea licitaţiei, însă membrii asociaţiei Pro Infrastructură susțin că anularea licitaţiei va duce la o întârziere de 17 luni a proeictului. În total, cele două segmente au o lungime de 63 de kilometri.

„Din moment ce câștigasem pe loturile 1 și 2 pe aceeași speță, nu aveam de ce să ne gândim că o să pierdem pe aceeași speță, pe loturile 3 și 4. Era o presiune publică foarte mare să grăbim desemnarea câștigătorului și semnarea acestui contract. Am reluat procedura pentru licitație. În luna mai dorim să relansăm în SICAP licitația și dacă lucrurile merg bine și nu mai avem contestații, o să reușim până la sfârșitul anului să semnăm contractul. Estimăm la momentul acesta că s-a întârziat cu un an”, a declarat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR, citat de digi24.ro.

Ionuţ Ciurea, director executiv al asociației Pro Infrastructura, acuză CNAIR că nu a contestat soluția instanței la Curtea Supremă. „Dacă compania de drumuri a făcut greșeala asta, întrebarea noastră firească e de ce nu și-a asumat această greşeala. De ce aceeași Companie de drumuri a trebuit să conteste mai departe la Înalta Curte, ceea ce nu se face. Dacă facem un calcul simplu, ne dăm seama că sunt 17 luni de întârziere”, a declarat Ionuț Ciurea, potrivit digi24.ro.

Altfel stau lucrurile în privința primelor două tronsoane ale drumului expres. Licitația primului tronson, în lungime de 17,7 km, pornind de pe centura Craiovei până la limita județelor Dolj și Olt, a fost câștigată de Tirrena Scavi S.p.A, cu 76 de milioane de euro (358.179.480 lei), fără TVA. Deși contestată de o companie, licitația a fost finalizată cu succes după ce firma cu pricina a renunțat la contestație.

Al doilea tronson al drumului expres, format din două loturi, va avea o lungime de 39,85 de km şi va costa estimativ 1,47 miliarde de  lei, fără TVA. Acesta urmează să traverseze o parte din județul Olt, respectiv localitățile Balş, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina şi Valea Mare, cu centuri ocolitoare la Balș și Slatina.

În privința acestui tronson, CNAIR anunța la jumătatea lunii ianuarie că încep exproprierile. „Așteptăm ca anul acesta să intre în faza de proiectare, iar după ce o vor finaliza și ne vor trimite proiectul la avizat așteptăm să intre în faza de execuție și să respecte graficul. În paralel se demarează exproprierile. Știm care este coridorul, am declanșat deja procedura de expropriere, am notificat primăriile”, declara, atunci, Alin Șerbănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here