Craioveanul George Voica, la prima expoziție plastică personală în Slatina/ VIDEO

Pictorul craiovean George Voica a deschis, joi seară, prima sa expoziție plastică personală la Slatina. Artistul s-a bucurat de prezența și aprecierea mai multor oameni de cultură locali și din Craiova.

Expoziția, intitulată „Instantanee”, este găzduită de Galeria „Artis” a Muzeului Județean Olt. Despre tablouri și despre autor a vorbit, printre alții, directorul muzeului, Laurențiu Guțică.

„Avem de această dată o expoziție cu totul și cu totul inedită, sub genericul, o expoziție în care autorul ne introduce într-un univers creativ de factură impresionistă. Veți vedea emoții, stări, culoare și o lumină așa cum întâlnim la marii maeștri impresioniști. Acest proiect artistic, impresionismul, s-a manifestat la sfârșitul secolului 19 și s-a rupt cumva de ceea ce însemna academia tradițională în artă. Se pune mare accent pe impresie, pe ceea ce stârnește autorul, pe emoție artistică. Asta încearcă prin această expoziție George Voica, să surprindă prin diferite compoziții, fie că sunt peisaje, natură moartă sau compoziții, să introducă un univers fascinant al unei arte pe care o practică, spun eu, cu mult har, cu smerenie și cu un talent nativ”, a reliefat Laurențiu Guțică.

George Voica a fost o prezență constantă în taberele de creație artistică „Nicolae Truță”, organizate de Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Olt, prin strădania fostului director al acestei instituții, Florian Dumitrescu, a mai precizat directorul Muzeului Județean Olt.

Talentul și arta artistului craiovean au fost scoase în evidență și de graficiana și pictorița Cristina Bacicu Botez.

„Prezența lui George Voica la Slatina este un adevărat privilegiu. Am spune că este talentat și sensibil, un lucru absolut firesc pentru generația lui și pentru George Voica. Ceea ce aș vrea însă să subliniem este modul în care această sensibilitate si acest talent se pot pune în operă printr-o școală pe care a absolvit-o ca șef de promoție la Cluj – Secția Sculptură, ceea ce explică lucrurile atât de bine puse în valoare de felul în care stăpânește proporția și volumetria figurilor pe care le reprezintă.

Ceea ce putem să admirăm pe simezele expozitiei de astăzi este o întreagă suită de compoziții non figurative care sunt acum în trendul artei moderne românești: pe lângă frumoasele buchete de flori impresioniste, avem minunatele portrete care se revendică din pictura clasică românească, inclusiv prin felul aparent neterminat în care apar, pentru că artistul lucrează aproape în transă, încearcă să surprindă momentul și starea, dar mai presus de toate ceea ce reușește să surprindă George Voica este atmosfera, momentul respectiv; lucru mai rar, mai subtil și mult, mult mai greu de reprezentat. Și când spun pictura românească mă refer la Eustațiu Stoenescu, mă refer la Popescu-Negreni, la anumite nfluențe ale lui Tonitza, la regalul de griuri pe care îl desfășoară în compozițiile lui într-un mod extraordinar”, a evidențiat Cristina Bacicu Botez.

Artista a disecat instrumentele folosite de George Voica în actul creativ, apreciind nuanțele de gri care îl singularizează pe pictorul din Craiova.

„Dintre contrastele de culoare despre care se învață la școală, ca fiind în număr de șapte, de fapt 14, există unul denumit contrastul de calitate, iar în lucrările lui George Voica avem cu prisosință expresia acestor contraste de calitate. Pentru că, în afară de câteva accente puternice și culori saturate, lucrările lui se scaldă în foarte, foarte rafinate tonalități fine, nuanțe de gri-uri.

Nu întâmplător și-a denumit această expoziție «Instantanee», este tocmai faptul că surprinde extraordinar prin notații fugitive clipa și culoarea și aceste lucruri foarte, foarte subtile, care nu se văd, dar există undeva acolo în spațiu, în timp și sunt foarte, foarte greu de reprezentat”, a explicat Cristina Bacicu Botez.

Despre autor a vorbit și Florian Dumitrescu, recent numit director al Bibliotecii Județene „Ion Minulescu” din Slatina, iar printre cei prezenți la eveniment s-au mai numărat Marcel Voinea, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Craiova, pictorul craiovean Iulică Segărceanu, artistul plastic Cătălin Podoleanu, medicul Dan Ionescu, la rândul său iubitor și creator de artă plastică, scriitorul și fotograful Gheorghe Atanasescu.

George Voica

Tuturor autorul le-a mulțumit pentru prezență, invitându-i la vizionarea tablourilor și la un pahar cu vin.

Câteva dintre tablourile expuse:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here