Șefa Secției Psihiatrie din Spitalul Slatina, dr. Cristina Mischie, cercetată pentru luare de MITĂ

Secția externă a Spitalului Slatina de pe strada Drăgănești

Șefa Secției Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, dr. Cristina Mischie, este cercetată penal pentru corupție în scandalul pensionărilor pe caz de boală pentru care unii angajați de la Psihiatrie și DGASPC Olt ar fi primit mită. O parte din șpagă ar fi ajuns la șefa de secție. Aceasta și alte două persoane, acuzate că au dat mita, au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile.

Medicul Cristina Mischie a devenit parte în dosar după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dispus extinderea acțiunii penale asupra mai multor persoane.

„În completarea cercetărilor ce se efectuează în dosarul penal înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, având ca obiect infracţiuni de corupţie, comise de către persoane care, fie îşi desfăşoară activitatea profesională în cadrul Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, fie din afara acestei unităţi spitaliceşti, învederăm că, la data de 12.03.2019 s-a dispus extinderea acţiunii penale faţă de alţi doi cumpărători de influenţă, precum şi faţă de şeful Secţiei de Psihiatrie”, se arată într-un comunicat al Parchetului Olt.

Cel care a „colectat” mita de la cei doi cumpărători de influență este tot infirmierul Constantin Ilie de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, denunțat de o femeie care a fost pensionată medical în schimbul unor sume de bani înmânate acestuia.

„Referitor la cumpărătorul de influenţă Z.F. s-a reţinut că în luna mai 2017, i-a dat inculpatului C.I., infirmier în cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, suma de 250 lei, în schimbul promisiunii  inculpatului că va interveni şi va determina cadrele medicale competente-medici  să elibereze actele necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării  în grad de invaliditate, apoi, în baza aceleiaşi activităţi infracţionale, cumpărătorul de influenţă a mai dat suma de 1.000 lei inculpatului C.I., în luna februarie 2018, acesta promiţând că va trafica influenţa sa în rândul medicilor competenţi a elibera  actele medicale necesare încadrării sale în grad de handicap.

 Activităţile descrise întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de cumpărare de influenţă în formă continuată (două acte materiale), prev. de art. 292 alin.1 N.C.pen., rap la art. 6 din Lg. nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 N.C.pen. 

În sarcina aceluiaşi cumpătăror de influenţă s-a reţinut şi infracţiunea de dare de mită, prev.de art.290 alin.1 C.p., rap.la art.6 din legea 78/2000, constând în aceea că,  la data de 29.06.2017, la instigarea inculpatului C. I. i-a dat suma de 100 lei medicului specialist M.C. din cadrul Secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile acesteia de serviciu, privind internarea medicală la Secţia de Psihiatrie a cumpărătorului de influenţă Z.F. şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017 pe numele acestuia.

Cât priveşte pe cel de-al doilea cumpărător de influenţă P.M., în sarcina acestuia s-a reţinut un singur act material constând în aceea că, la data de 22.05.2017, a dat inculpatului C.I., prin intermediul concubinei acestuia V.F., suma de 400 lei, o sticlă de whisky şi un pachet de cafea, în schimbul promisiunii  că va interveni şi  va determina cadrele medicale competente-medici, să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării  în grad de invaliditate  şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii sale de muncă”, spun procurorii.

Referitor la medicul Cristina Mischie, în sarcina sa procurorii au reţinut două acte materiale de luare de mită.

„La data de 16.05.2017 a primit suma de 300 lei de la inculpata V.F. în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind acordarea prelungirii concediului medical pentru cumpărătorul de influenţă Berlinschi Georgeta (condamnată, deja, de către Tribunalul Olt, ca urmare a încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei);

La data de 29.06.2017 a primit suma de 100 lei de la cumpărătoarea de influenţă Z.F., în legătură cu îndeplinirea/neîndeplinirea/urgentarea unor acte medicale ce intră în atribuţiile de serviciu ale medicului, privind internarea medicală continuă a acesteia în cadrul Secţiei de Psihiatrie a S.J.U. Slatina din perioada 29.06.-06.07.2017 şi emiterea scrisorii medicale din data de 06.07.2017”, se mai arată în comunicatul Patchetului Olt.

Faţă de cei doi cumpărători de influenţă și față de medicul Cristina Mischie anchetatorii au luat măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, stabilindu-se, printre obligaţii, interdicţia de a nu depăşi teritoriul ţării, de a nu comunica, direct ori indirect între aceştia. În plus, Cristina Mischie are interdicţie de a mai exercita profesia de medic şi funcţia de şef secţie.

Totodată, s-a dispus prelungirea controlului judiciar cu privire la ceilalţi trei inculpaţi în dosar, respectiv fostul infirmier Constantin Ilie, concubina acestuia, Florina Vlaicu, și Marilena Jianu, consilier în cadrul DGASP Olt.

_________________________________________

Totul a ieșit la iveală la începutul acestui an, după ce o femeie care a fost pensionată pe caz de boală a formulat un denunț la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, spunând procurorilor că i s-au cerut bani pentru a beneficia de pensia de invaliditate.

„Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că există probe care conduc la bănuiala rezonabilă că, în anul 2017, Constantin Ilie și Marilena Jianu, cu ajutorul   inculpatei Florina Vlaicu, au primit mai multe sume de bani de la Georgeta Berlinschi, în schimbul traficării influenţei, promiţând că-i vor determina pe funcţionarii publici competenţi să emită acte medicale ori să-şi foloseacă influenţa în acest sens, necesare fie acordării, prelungirii concediului medical, fie necesare întocmirii dosarului de pensionare pe caz de boală ori chiar a acordării gradului de handicap/invaliditate şi a pensiei aferente”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

În urma acestor demersuri, Georgeta Berlinschi a obţinut o pensie de invaliditate, pentru care primeşte lunar suma de 640 lei. Ea fost condamnată de Tribunalul Olt la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce a încheiat cu anchetatorii un acord de recunoaștere a vinovăției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here