Un primar PSD de oraș din Olt se ridică împotriva Guvernului Dăncilă. Ce decizie a luat edilul/ DOCUMENT

Primarul orașului Corabia, social-democratul Iulică Oane, se aliniază primarilor PSD care se ridică împotriva prorpiului guvern, exprimându-și dezacordul față de prevederile Ordonanței 114. Mai mult, ignorând aceste prevederi care dublează dările contribuabililor către stat, luni, într-o ședință a consiliului local, s-a decis la revenirea taxelor de anul trecut prin adoptarea unui proiect de hotărâre inițiat de primar.

În urmă cu câteva zile, o scrisoare asumată de primarul din Corabia era publicată pe pagina de socializare a primăriei pentru a informa populația orașului că edilul este împotriva prevederilor OUG 114/2018 și că administrația locală nu a propus un act normativ prin care taxele și impozitele aplicate în 2019 să crească față de cele din 2018.

„Primarul orașului Corabia, domnul Iulică Oane, este alături de cetățeni și își exprimă dezacordul față de prevederile Ordonanței 114, care a dus la majorarea impozitelor în orașul Corabia. Pentru o mai bună cunoaștere a situației de ătre dumneavoastră, primarul Iulică Oane nu a propus nici un proiect de hotărâre pentru majorarea taxelor și impozitelor pentru 2019, iar consiliul local nu a votat și nu a propus niciodată un asemenea proiect. (…) Ne angajăm să facem toate demersurile pentru ca oamenii să nu piardă bani în 2019 și, totodată, să restabilim pentru 2020 nivelul anterior al taxelor locale”, se arată în scrisoarea adresată populației.

Iulică Oane, primarul orașului Corabia

Zis și făcut. În ședința de îndată de luni, Consiliul Local Corabia a decis revenirea la impozitele și taxele locale din 2018, adoptând un proiect de hotărâre în acest sens.

„Pentru anul 2019 se mențin nivelurile impozitelor și taxelor locale stabilite prin hotărârea numărul 90/27.11.2017 a Consiliului Local Corabia”, se arată în actul normativ adoptat.

În expunerea de motive se arată că, în contextul în care impozitele la clădiri și terenuri au fost majorate cu peste 100%, atât populația, cât și agenții economici locali care se confruntă cu mari dificultăți financiare, sunt foarte nemulțumiți.

„Având în vedere faptul că, pentru anul 2019, nivelul impozitelor și taxelor locale a fost calculat aplicându-se cotele și sumele maxime indexate conform art. 491, alin (3) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, alineat introdus prin Ordonanța de Urgență nr. 114/28.12.2018, s-au creat mari nemulțumiri în rândul cetățenilor contribuabili, impozitele la clădiri și teren majorând-se cu pește sută la sută. Atât populația orașului, cât și agenții economici se confruntă cu mari dificultăți economico-financiare, pentru unii fiind o adevărată povară”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat luni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here