80.000 de găini de la o fermă avicolă din Olt au fost UCISE, după ce locul a devenit pericol public

Toate cele 80.000 de găini ouătoare ale unei ferme din Olt au fost ucise din cauza unui insecticid folosit pentru combaterea puricilor, păduchilor şi căpuşelor, care se regăsea nu doar pe cuști, ci și în ouăle păsărilor. 

Este vorba de ferma de păsări de la Scornicești, care a livrat în mai multe județe sute de mii de ouă contaminate cu Fipronil, un insecticid periculos interzis în Uniunea Europeană.

După ce autoritățile sanitare veterinare au descoperit insecticidul și în grăsimea găsinilor, și în ouă, și cuștile păsărilor, proprietarul fermei a decis uciderea întregului efectiv de găini.

„Tot efectivul de găini de la ferma din Scornicești a fost lichidat. Este vorba de circa 80.000 de păsări. Fipronilul a fost determinat în ouă, în grăsimea de la găini, în testele luate de pe cuşti, peste tot a fost descoperit. Testele au fost confirmate de Institutul de Igienă, Sănătate Publică Veterinară Bucureşti. Decizia lichidării păsărilor a fost a administratorului fermei, care a ajuns la concluzia că, ținând cont de toate acestea, ferma nu mai renta economic”, a declarat șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea.

Acesta spune că în fermele avicole nu ar trebui să fie utilizat Fipronil, astfel încât insecticidul să nu poată fi determinat în ouă.

De altfel, după scandalul ouălor de la Scornicești, reprezentanții DSVSA au luat la puricat toate crescătoriile de păsări din județ. Din fericire, nu au mai fost descoperite alte cazuri.

După izbucnirea scandalului cu ferma de la Scorniceşti, DSVSA Olt a verificat toate crescătoriile de păsări din judeţ. Specialiştii olteni spun că ouăle produse în judeţ sunt sigure.

„Ouăle provenite de la fermele de găini din judeţul Olt sunt sigure, doar ferma de la Scorniceşti avea astfeș de probleme”, a precizat Veronel Bolborea.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a intensificat acțiunile de control privind verificarea reziduurilor în ouăle produse în fermele avicole din județ, după ce, la începutul acestui an, 36.000 din cele peste 100.000 de ouă contaminate cu Fipronil, un insecticid periculos interzis în Uniunea Europeană, puse în circulație pentru consum de o firmă din Teleorman, au ajuns și în Olt. Așa s-a descoperit la ferma avicolă din Scornicești, care aparține aceleiași societăți din Teleorman, peste 300.000 de ouă contaminate cu același insecticid. Înainte de control, însă, ferma din Scornicești apucase să comercializeze peste 280.000 de ouă în județele Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București.

O bună parte din ouă a fost retrasă de pe piață.

În acest caz, polițiștii au început cercetările în cadrul unui dosar penal pentru trafic de produse sau substanțe toxice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here