Înfrângere DECISIVĂ pentru Statul Islamic. Gruparea a pierdut şi ULTIMUL teritoriu controlat. Așteptările analiștilor/ FOTO

Statul Islamic a fost înfrânt decisiv după ce a pierdut controlul localităţii al-Baghuoz, ultimul teritoriu controlat de gruparea jihadistă, relatează Reuters, care citează Forţele Democrate Siriene (SDF).

Cucerirea localităţii al-Baghuoz este rezultatul unei campanii militare ce a început încă din toamnă anului 2018 şi care a rezultat şi în capturarea și uciderea câtorva mii de luptători ISIS.

Forţele Democrate Siriene (SDF) sunt compuse dintr-o coaliţie de forţe kurde, arabe, cecene şi din alte grupuri etnice din Siria. De-a lungul timpului, această alianţă a beneficiat de suport material și aerian din partea Statelor Unite.

Reacţia preşedintelui american, Donald Trump

Într-o postare pe Twitter, de vineri, preşedintele Donald Trump a precizat că: „Proporul nostru Benjamin Hall (jurnalist de la Fox News – n.r.) face raportări fantastice despre ISIS chiar din prima linie (Adevărat). ISIS era dispusă să moară, dar acum, datorită presiunii mari, cu excepția câtorva persoane rămase prin peşteri, majoritatea s-au predat”

Într-o altă postare, Donald Trump a mai adăugat: „ISIS foloseşte internetul mai bine decât aproape oricine, dar către toţi cei susceptibili la propaganda ISIS, acum iau o bătaie gravă la toate nivelurile. Nu este nimic de admirat la ei, întotdeauna încearcă să arate o lucire a speranţei, dar sunt nişte ratați și abia mai respira. Gândiți-vă la asta înainte de a vă distruge viețile și viețile familiilor voastre!”

Pe ce suprafaţă se întindea Statul Islamic în perioada sa de apogeu

Cândva, autoproclamatul califat al ISIS se întindea de la periferia capitalei Irakului, Baghdad, tocmai până la graniţa cu Turcia. Practic, ISIS controla aproximativ un sfert din Siria şi un sfert din Irak.

Foto: Luptători ai Forţelor Democrate Siriene (SDF) în timpul luptelor din localitatea al-Baghuoz (sursă foto: Twitter / SDF)

Avertismentul analiştilor: ISIS nu va fi distrusă în totalitate, ci va reveni la tacticile care au consacrat-o

Îngrijorările analiştilor sunt că, după pierderea întregului teritoriu, ISIS nu va dispărea în totalitate, ci doar va reveni la modul de operare de dinainte de rapidă expansiune din 2014.

Înainte ca liderul ISIS, Abu Bakr Al-Baghdadi, să-şi declare califatul, ISIS opera ca o grupare teroristă, utilizând exclusiv tehnici teroriste și de gherilă.

În plus, specialiştii sunt de părere că va persista riscul atacurilor teroriste inspirate de „renumele” pe care ISIS şi l-a făcut pe parcursul acestor ani – cum s-a întâmplat cu gruparea al-Qaida. Cum, de asemenea, va persistă şi riscul ca alte grupări teroriste din lume să preia steagul ISIS. De altfel, în acest fel şi-a extins ISIS prezența în Nigeria, Libia, Egipt, Afganistan şi Filipine.

Foto: Luptători ai Forţelor Democrate Siriene (SDF) după cucerirea capitalei ISIS, Raqqa, în 2017 (sursă foto: Wikipedia)

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here