Reacție PSD: Iohannis a servit propaganda rusă

PSD reacționează într-un comunicat transmis luni seara la declarațiile critice ale președintelui Klaus Iohannis referitoare la anunțul făcut de premierul Viorica Dăncilă în SUA în legătură cu mutarea Ambasadei României la Ierusalim. PSD îl acuză pe președinte de amatorism diplomatic „total” și de subminarea relațiilor dintre dintre România și statele arabe. Totodată, în opinia PSD, președintele Iohannis a servit propaganda rusă atunci când ar fi afirmat că cetățenii din Republica Moldova ar reprezenta un popor distinct de poporul român.

În cadrul unei dezbateri care a avut loc săptămâna trecută, preşedintele a fost întrebat despre un eventual referendum pentru unirea României cu Moldova. „Atunci când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru, atunci se va întâmpla”, a răspuns preşedintele, conform transcrierii de pe site-ul Administrației prezidențiale. Întrebat după câteva zile de jurnalişti despre această formulare, președintele a spus că este sigur că la dezbatere a spus „naţiuni” când a vorbit despre unirea României şi Republicii Moldova.
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a criticat luni în termeni duriconsecinţele dezastruoase ale declaraţiilor făcute de Viorica Dăncilă privind ambasada României din Israel. Potrivit preşedintelui, Dăncilă a „pus pe butuci” una din puţinele constante din politica externă a României – relaţia de încredere cu lumea arabă.
Comunicatul prin care PSD reacționează la criticile lui Klaus Iohannis pe subiectul mutării ambasadei ajunge și la vizita Papei Francisc în România, partidul de la putere reproșând Președinției că „a scos din comunicatul de presă privind vizita Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, întâlnirea acestuia cu prim-ministrul Viorica Dăncilă”.
Comunicatul social-democraților se încheie cu un atac la adresa liderului PNL, Ludovic Orban, în calitatea sa de susținător al președintelui Iohannis. PSD cere secției de procurori a CSM să se sesizeze pentru apărarea independenței și reputației procurorilor DIICOT față de „atacul inconștient al președintelui PNL”, după ce acesta s-a referit la clasarea dosarului privind plângerea penală depusă împotriva premierului.

COMUNICATUL PSD:

„PSD condamnă afirmațiile recente ale președintelui Iohannis cu privire la poziția exprimată de prim-ministrul, Viorica Dăncilă, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Toate atacurile prezidențiale pe acest subiect denotă un amatorism total al președintelui Iohannis în materie diplomatică și o deconectare completă de la interesele României pe plan extern.

După ce Iohannis a servit propaganda rusă afirmând că cetățenii din Republica Moldova ar reprezenta un popor distinct de poporul român, astăzi vine să submineze relațiile dintre România și statele arabe, insinuând că poziția exprimată de doamna prim-ministru ar fi în opoziție cu lumea arabă.

Îi amintim președintelui Iohannis, că pe plan extern România a avut, în mai multe rânduri, poziții similare cu cele susținute de Israel sau în favoarea Israelului, fără ca acestea să fie considerate ca gesturi de ostilitate față de lumea arabă. De exemplu, în anul 2011, când Ministerul Afacerilor Externe era condus de un liberal (fost PDL), România nu a susținut inițiativa unilaterală de declarare a statului palestinian la Organizația Națiunilor Unite, fără ca această poziție a României să fie interpretată ca o ofensă adusă statelor arabe.

Dimpotrivă, România a încercat să cultive în permanență relații de bună înțelegere și respect reciproc atât cu Israelul, cât și cu statele arabe, fapt demonstrat și de deplasările externe ale premierului în aceste țări, care au urmărit întărirea relațiilor diplomatice și economice.

În același timp, România își dorește consolidarea relațiilor cu partenerii săi strategici, Statele Unite ale Americii și Israel, fapt salutat chiar astăzi de vicepreședintele SUA, Mike Pence, care i-a mulțumit premierului Viorica Dăncilă atât pentru poziția exprimată în legătură cu intenția de mutare a ambasadei României la Ierusalim, cât și pentru sprijinul și angajamentul față de relația transatlantică, precum și pentru contribuțiile operaționale și conceptuale atât în regiunea Mării Negre, cât și, mai larg, în plan internațional.

Înainte de a critica poziția exprimată de PSD și de premierul Viorica Dăncilă în favoarea mutării Ambasadei României la Ierusalim, președintele Iohannis ar trebui să asigure un cadru instituțional adecvat pentru ca România să adopte o poziție clară față de acest subiect. Mai gravă decât orice decizie pe acest subiect este lipsa oricărei decizii, din care România nu ar avea nimic de câștigat în plan diplomatic și geostrategic. Ni se pare total deplasată și atitudinea administrației prezidențiale care a scos din comunicatul de presă privind vizita Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, întâlnirea acestuia cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Mai mult decât atât, declarațiile iresponsabile ale susținătorilor lui Iohannis, exprimate prin vocea președintelui PNL, Ludovic Orban, în legătură cu acest subiect pot afecta grav relațiile dintre România și partenerii săi strategici cei mai importanți. Totodată, critica fără niciun fel de menajamente exprimată de Ludovic Orban cu privire la clasarea dosarului privind plângerea penală depusă de acesta împotriva premierului, reprezintă un atac direct la independența procurorilor care au instrumentat acest caz și demonstrează că optica PNL privind diplomația se rezumă tot la cătușe. Dacă secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ar avea o atitudine echidistantă față de partidele politice, atunci ar trebui să se sesizeze imediat pentru a apăra independența și reputația procurorilor DIICOT față de atacul inconștient al președintelui PNL”.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here