Liberalii, Solicitări de renunţare la referendum (surse)

În vreme ce preşedintele Klaus Iohannis pare tot mai hotărât să convoace un referendum consultativ pe tema justiţiei, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, liberalii sunt tot mai îngrijoraţi de posibilul efect de bumerang.

Surse din Partidul Naţional Liberal au declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, că partidul dispune de studii care arată că există un risc major ca un referendum simultan cu alegerile europarlamentare riscă să nu atingă pragul de validare. Astfel, ar fi de ajuns ca un sfert din electoralul PSD-ALDE să boicoteze referendumul pentru ca prezenţa să fie sub 30%. Conform legii, secţiile pentru alegerile europarlamentare şi cele pentru referendum ar fi separate, astfel că primarii PSD vor putea să scoată oamenii la vot pentru europarlamentare fără ca aceştia să voteze la referendum. În funcţie de poziţionarea secţiilor pentru referendum, este posibil inclusiv un „boicot” involuntar.

În aceste condiţii, mai mulţi lideri PNL încearcă să-l convingă pe preşedintele Klaus Iohannis să renunţe la ideea convocării referendumului pentru 26 mai. Nevalidarea consultării populare ar fi un dezastru pentru opoziţie, oferind „muniţie” PSD-ALDE pentru schimbările dorite în justiţie şi decredibilizând mişcările de protest pe acestă temă. La acest preţ politic se adaugă şi riscul electoral pentru Iohannis însuşi, cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale.

Liderul PNL Ludovic Orban a avut miercuri o întrevedere cu Klaus Iohannis, în care cei doi au discutat despre strategia de campanie la referendumul pe justiție pe care îl vrea organizat odată cu europarlamentarele din 26 mai. Orban a fost însoţit de o delegaţie a PNL.

sursa: stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here