Actorul de comedie Volodimir Zelenski câștigă alegerile prezidențiale din Ucraina. Scandal pentru turul 2

Sursa foto: digi24.ro

Un actor de comedie, Volodimir Zelenski, a câştigat, cum era de așteptat, primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Ucraina, cu peste 30% din voturi, potrivit unui exit-poll dat publicității la închiderea urnelor. Zelenski va intra în turul al doilea cu actualul preşedinte al țării, Petro Poroşenko, care nu a obţinut însă decât jumătate din voturile favoritului: cel mult 18% din sufragii. Turul final al alegerilor prezidenţiale din Ucraina va avea loc pe 21 aprilie.

ACTUALIZARE. Iulia Timoşenko, fostul premier al Ucrainei pune sub semnul întrebării exit-poll-urile care o plasează în afara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Cea supranumită „prinţesa gazului” susţine că a obţinut peste 20% din voturi, cu două procente mai multe decât actualul şef al statului, Petro Poroşenko. Prin urmare, ea ar trebuie să-l înfrunte în turul 2 pe actorul de comedie Volodimir Zelenski.

În vârstă de 41 de ani, Volodimir Zelenski este preferat în special de alegătorii tineri, nemulţumiţi de politicienii corupţi din vechea gardă. Om de afaceri şi actor deopotrivă, el deţine mai multe apartamente şi o casă în Ucraina. Iar recent, jurnaliştii au scris că ar avea şi o vilă de patru milioane de euro în Italia, pe care nu a menţionat-o în declaraţia de avere. Pe de altă parte, actualul şef al statului e considerat de mulţi un reprezentant al sistemului învechit. Petro Poroşenko a venit la putere în 2014 şi e detestat de mulţi ucraineni fiindcă nu a reuşit să reducă nivelul corupţiei.


Ucraina îşi alege duminică preşedintele, în cadrul unora dintre cele mai urmărite alegeri din istoria recentă. 36 de milioane de cetăţeni cu drept de vot trebuie să-şi aleagă favoritul dintre 38 de candidaţi. Doar trei sunt cotaţi însă cu şanse reale: un actor de comedie, actualul preşedinte Petro Poroşenko şi Iulia Timoşenko, fostul premier care s-a evidenţiat în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004. Favorit în sondaje este cel dintâi, care ar putea profita că ucrainenii sunt nemulţumiţi de politicienii din vechea gardă, pe care-i consideră corupţi şi ineficienţi.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here