Aleșii Oltului au aprobat, în ședința extraordinară de marți, cu majoritate de voturi, bugetul județului pe 2019, singurii care au votat împotriva proiectului de buget fiind reprezentanții PNL.
După ședință, președintele consiliului județean, Marius Oprescu, a declarat că, față de bugetul anului trecut, suma alocată Oltului anul acesta este mai mare cu circa 30 de milioane de lei, bani care vor merge în investiții.
„Așa cum am spus încă înainte de punerea proiectului de buget în transparență, Consiliul Județean Olt a câștigat anul acesta aproximativ 30 de milioane de lei față de anul trecut. Și așa cum am mai spus atunci, acești bani se regăsesc în investiții. O parte din aceste investiții reușim să o susținem din banii pe anul în curs, iar banii pentru cealaltă parte de investiții vin din excedent, pentru că astăzi am aprobat și utilizarea unei părți din excedent pentru aceste investiții.
Peste 30 de milioane de lei au fost alocați investițiilor anul acesta, urmând ca banii pentru o altă parte de investiții să fie alocați după aprobarea bugetului și după executarea unor studii de fezabilitate pentru restul obiectivelor pe care le avem, pentru că în excedent consiliul județean are și alte fonduri pentru a începe și alte investiții în afară de cele demarate”, a declarat președintele CJ Olt.
Cei mai mulți bani destinați investițiilor vor merge la Spitalul Județean de Urgență Slatina, pentru lucrările deja demarate anul trecut, dar și pentru investiții noi.
„Cea mai mare sumă de bani o primește Spitalul Județean de Urgență Slatina, aproximativ 16 milioane de lei, numai pentru investiții, plus aproximativ patru milioane de lei pentru cheltuieli curente, pentru că, așa cum se știe, ca și în anii trecuți, sporul de hrană, acele bonuri pe care le primeau și le primesc salariații din sănătate, o parte a fost susținute de consiliul județean. Deci, și anul acesta avem acești bani.
Cei 16 milioane de lei sunt, așadar, dirijați către investițiile în curs de derulare, așa cum avem refacerea Creșei nr. 1 ca secție de psihiatrie, avem continuarea lucrărilor la Blocul Medical. De asemenea, avem bani prinși să realizăm pasarela între Blocul Medical și corpul central. Am prins bani (chiar dacă nu toată suma) și pentru scoaterea la licitație a diferenței ce a rămas nefăcută în Blocul Materno-Infantil, dar și pentru deschiderea licitației privind reabilitarea termică a blocului central, pentru că ea nu este prinsă pe fonduri europene; acest bloc este prins, pentru modernizarea și reabilitarea interiorului, pe CNI (Compania Națională de Investiții – n.r.). Mai avem bani și pentru o serie de aparate medicale solicitate de șefii de secție – aproximativ trei milioane de lei -, dar și pentru dotarea secțiilor pe care estimăm că le vom termina anul acesta de reabilitat. Toate vor fi dotate cu mobilier modern. Acestea sunt cele mai mari investiții la spital”, a precizat Marius Oprescu.
De asemenea, sume importante de bani vor merge și la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci, unde va fi construită o nouă secție medicală, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt, pentru construirea unor căsuțe de tip familial destinate copiilor instituționalizați, dar și către întreținerea drumurilor județene.
„După ce, anul trecut, am aprobat indicatorii tehnico-economici, spitalul de la Greci va avea o nouă secție, un nou corp pe cae îl vom construi în perioaa următoare.
Avem și investiții la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Mai precis, încercăm să facem la Caracal un duplex de căsuțe pentru copiii instituționalizați. În acest acest moment avem două terenuri la dispoziție; pe unul este o clădire care nu ai corespunde normelor și care trebuie dărâmată.
Bani sunt și pentru policlinica veche, pentru care trebuie să deschidem licitație anul acesta. Ulterior o să punem diferența din excedent.
Mai avem și întreținerea drumurilor județene care anul acesta beneficiază de o sumă de 32 de milioane de lei, 15 milioane din TVA și restul din buget propriu al consiliului județean”, a enumerat șeful administrației publice a județului.
Tot în infrastructura rutieră vor mai fi investiți bani, anul acesta, pentru remedierea celor trei alunecări de teren la Văleni și Teslui, dar și pentru crearea unor drumuri la Bălteni și Bobicești, care vor intra în circuitul mașinilor de gunoi.
„Avem bani să continuăm și cele trei investiții la alunecările de teren pe care le-am început anul trecut, deci lucrări în continuare, cea de la Văleni și cele două pe drumul spre Verguleasa, în Teslui
De asemenea, urmează să facem studiile de fezabilitate pentru încă două drumuri care sunt legate de grapa de gunoi de la Bălteni; ulterior, din excedent, vom încerca să reușim să alocăm bani pentru finalizarea acestor investiții. Este vorba de drumul de ocolire a localității Bălteni, încât mașinile de gunoi să nu treacă prin localitate; drumul va fi împărțit în două porțiuni: varianta de ocolire a localității și o altă cale de la gară la groapă.
Mai este drumul de la Bobicești care duce la stația de transfer de la Balș, pe care urmează să îl asfaltăm în baza unui studiu de fezabilitate”, a mai spus Marius Oprescu.
Prin Legea 50/2019 a bugetului de stat pe anul în curs, bugetului județului Olt i-au fost repartizate, pentru 2019, sume defalcate din T.V.A. și din impozitul pe venit care totalizează 228.536.000 lei.