DSP Olt recomandă: De unde să cumpărăm alimente sigure pentru masa de Paște și de ce trebuie să ne ferim!

În vederea prevenirii unor situații neplăcute cauzate de excesele alimentare sau pregătirea necorespunzătoare a alimentelor în perioada sărbătorilor pascale, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății informează populația asupra unor măsuri care trebuiesc respectate.

Astfel, este bine să nu cumpărăm alimente sau băuturi alcoolice tradiționale (țuică și vin) de la vânzătorii ambulanți de pe marginea drumului, ci numai din locuri autorizate, unde produsele sunt păstrate în condiții de igienă și sunt avizate.

Trebuie să verificăm valabilitatea produselor și a modului de depozitare a lor, mai ales când este vorba de lactate, ouă și carne;

Produsele perisabile trebuie depozitate corespunzător, refrigerate la temperaturile indicate pe etichete în condiții optime;

Înainte de preparaea alimentelor, trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, de câte ori este nevoie, iar suprafețele destinate preparării alimentelor trebuie păstrate în condiții de maximă igienă.

Alimentele se vor prepara la temperaturi suficient de mari pentru a distruge microorganismele care le-ar putea coloniza;

La prepararea maionezei pentru salate, a cremelor pentru prăjituri se vor folosi doar ouă foarte proaspete și nu se vor folosi ouă de rață sau gâscă.

De asemenea, trebuie evitat contactul între alimentele crude neprelucrate și cele pregătite/gătite. Trebuie evitată pregătirea alimentelor de către persoane care prezintă leziuni sau infecții ale tegumentelor și, evident, trebuie evitate excesele alimentare.

_______________________________

Masa copioasă de Paște vine imediat după o săptămână sau mai multe de post, atunci când meniul zilnic a fost sărac în proteine. După perioada de post, supra-alimentația în timpul sărbătorilor pascale poate pune sănătatea și chiar viața în pericol. Specialiștii recomandă cumpătare, pentru a evita problemele cauzate de excesul alimentar.

Vedetele meniului pascal sunt carnea de miel și ouăle roșii. Ele sunt însă destul de grele pentru organism, de aceea se recomandă cumpătare în privința lor. Carnea de miel conține mult colagen și este greu digerabilă. Ca alternative, se pot folosi carnea de vită, peste sau curcan.

La masa de Paște nu ar trebui mâncate mai mult de două ouă, mai ales dacă pe lângă ele există și drob, ciorbă și friptură de miel, cozonac, băuturi alcoolice, maioneză și sosuri grase. Cardiacii nu trebuie să se abată de la regimul prescris de medic și să mănânce nesărat. Cei cu afecțiuni renale ar trebui să consume cu prudență ouă și carne, iar diabeticii să evite zahărul. Se recomandă o pauză de cel puțin trei ore între mese și consumul mai mare de legume. Ideal este să consumăm puțin din toate fără a face excese.

La apariția primelor semne de boală (dureri abdominale, greață, vărsături, febră) se recomandă evitarea automedicației și prezentarea la medic pentru stabilirea unui diagnostic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here