Siminica Mirea informează populația: Ce proiecte importante sunt pe masa Senatului

Senatorul de Olt Siminica Mirea revine în spațiul public cu informații despre activitatea curentă a Senatului, arătând care sunt cele mai importante proiecte aflate în dezbatere.

Parlamentarul nu doar enumeră proiectele de lege pe pagina sa de socializare, ci și explică, pe scurt, care este motivația fiecăruia.

Un proiect important aflat pe masa Senatului este și propunerea legislativă de modificare Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, proiect ce vizează reducerea vârstei standard de pensionare pentru cei care au lucrat în grupa a II-a de muncă.

O altă inițiativă legislativă este cea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, pe marginea căreia Siminica Mirea explică de ce este ar fi nevoie ca rezerva de aur a țării să fie repatriată.

„Senatul României, precum şi Camera Deputaţilor sunt cele două entităţi legislative, care-i permit parlamentarului ales de cetăţean să propună diverse proiecte legislative, să le susţină şi să le voteze. Însă, înainte de a trece la stadiul de a fi votat, un proiect este supus transparenţei decizionale. Vă invit, deci, să trecem în revistă ultimele şi cele mai importante proiecte aflate la Senat:

– Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Proiectul vizează reducerea vârstei standard de pensionare pentru cei care au lucrat în grupa a II-a de muncă, în funcţie de numărul anilor împliniţi de stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite.
Astfel, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite, condiţii speciale sau alte condiţii de muncă se acordă câte patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă.
Senatul este prima Cameră sesizată.

– Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13/2019 pentru completarea Legii nr. 176/2018 privind internshipul.
Actul normativ reglementează modalitatea de continuare a Programului Oficial de Internship al Guvernului României.

– Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 14/2019 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

– Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României. – procedură de urgență.
Proiectul a fost motivat de faptul că, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR potrivit dispoziţiilor legale se găseşte în proporţie de circa 65% în străinătate. Pentru această cantitate de aur, BNR nu mai realizează niciun fel de venituri specifice operaţiunilor speciale de tranzacţionare, inclusiv prin constituirea de garanţii, ci, dimpotrivă, achită contravaloarea costurilor de depozitare. Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară. Senatul este prima Cameră sesizată cu acest act normativ, care face parte din categoria legilor organice”, scrie, pe pagina sa de Facebook, Siminica Mirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here