Serviciul teritorial Pitești al DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, București, Ploiești, Brașov și Craiova și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov au efectuat, miercuri, 46 de percheziții domiciliare pe raza județelor Argeș, Dâmbovița, Olt și Ilfov, într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de 11 suspecți, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică în formă continuată și fals informatic în formă continuată.
Simultan, se efectuează acte de cercetare penală și de către autoritățile judiciare din Olanda, la nivelul Eurojust, fiind constituit un Centru de coordonare.
În Olt, descinderi au avut loc în localitatea Izbiceni.
Potrivit DIICOT, un număr de 11 suspecți, folosindu-se de datele mai multor societăți comerciale, pe care le administrau sau le controlau prin intermediul unor persoane interpuse, au accesat site-urile burselor de transport de mărfuri naționale și europene, vizualizând diferite cereri de transport. Ulterior, prin intermediul unor adrese de e-mail de tip spoof (adrese e-mail asemănătoare cu cele ale unor societăți comerciale reale cu profil transport de mărfuri), au contactat casele de expediție care au postat cererile de transport, erijându-se în reprezentanții ai unor societăți comerciale ale căror denumiri erau folosite în mod fraudulos.
„Atașând email-urilor transmise fișiere cuprinzând înscrisuri falsificate, suspecții au determinat casele de expediție să emită comenzi de transport în baza cărora s-au prezentat la locul de încărcare sub alte identități, de unde, folosind ansambluri auto având montate plăcuțe cu numere de înmatriculare false, au ridicat mărfuri pe care nu le-au transportat la destinație, valorificându-le în interes propriu”, se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, de DIICOT.
În această modalitate, suspecții au ridicat de la societăți comerciale din spațiul Uniunii Europene , în principal, metale, precum cupru, nichel, aluminiu, plumb, dar și alte tipuri de mărfuri: alimente, haine, panouri solare, anvelope etc.
„S-a reţinut faptul că, prin folosirea a șapte adrese de e-mail spoof, în perioada 2017 – 2019, au fost săvârșite peste 50 de acte materiale, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 2.000.000 de euro”, mai spun procurorii DIICOT.
Pe numele suspecților au fost emise mandate de aducere, fiind, totodată, citați în vederea audierii 25 de martori.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operaţiuni Speciale.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Argeș și Grupării Mobile de Intervenție a Jandarmeriei Craiova.