După ce a interzis tăierea mieilor în centrele de sacrificare temporară, DSVSA Olt s-a răzgândit. Animalele pot fi sacrificate în anumite condiții

După ce, săptămâna trecută, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Olt anunța că, din cauza focarelor pestei porcine africane care au fost declarate în județ, nu va aviza funcționarea centrelor de sacrificare temporară a mieilor de Paști, instituția și-a schimat decizia. Direcția informează, miercuri, că va da asemenea avize dacă vor exista solicitări scrise. Deocamdată, o singură primărie din județ a cerut avizul.

Având în vedere că, în perioada 9 aprilie – 17 aprilie, a fost finalizată atât examinarea clinică a porcilor din gospodăriile aflate în zona de supraveghere ca urmare a confirmării focarelor de pestă porcină africană, fără a fi depistate semne clinice, precum şi prelevarea probelor de sânge de la acestea, inclusiv testarea serologică a porcilor santinelă, iar rezultatele sunt negative, s-a reanalizat posibilitatea acordării avizelor pentru funcţionarea centrelor de sacrificare temporară a tineretului ovin şi caprin în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Olt.

„Avizul se va acorda de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt numai în cazul în care există solicitări scrise din partea primăriilor privind organizarea activităţii de sacrificare a tineretului ovin şi caprin în spaţii special amenajate temporar, care îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare şi dispun de facilităţi adecvate”, se precizează în comunicat.

Pâna în prezent a fost transmisă solicitare din partea primăriei Osica de Sus, pentru zilele de duminică, 21 aprilie şi sâmbătă, 27 aprilie.

„Cu această ocazie, informăm primăriile care au primit avize în anul 2018 pentru centre temporare de sacrificare a tineretului ovin şi caprin, că pot transmite solicitări în acest sens, inclusiv garanţii din partea unităţii locale de sprijin (ULS) că vor lua toate măsurile privind respectarea condiţiilor de biosecuritate privind aglomerările de animale şi mişcarea acestora, de igienă, de bunăstare şi de gestionare a materialului cu risc specific (SNCU)”, se mai arată în comunicatul DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here