Oltul, primul loc la Festivalul naţional al ouălor încondeiate de la Ciocănești, Suceava/ FOTO

Oltul a câștigat cel de-al cincilea premiu I la Festivalului naţional al ouălor încondeiate de la Ciocănești, județul Suceava. Festivalul, ajuns la cea de-a XVI-cea ediție, a avut loc în perioada 14-15 aprilie.

Pentru liceeni și studenți a existat o temă care a trebuit redată pe oul încondeiat, și anume „Grădina Raiului”. Două ore au avut concurenții la dispoziție pentru a simboliza pe ouăle încondeiate tema concursului. La final, juriul a stabilit ca unul dintre câștigătorii locului întâi să fie Costinel Beșteleu, din Oboga, județul, care a încondeiat un ou cu „Heruvimul“, unul dintre cele zece motive ce se regăsesc pe ouăle încondeiate de pe Valea Oltețului.

„Acesta devine astfel cel de-al cincilea premiu câștigat pe ouă de către reprezentanții județului Olt la cel mai mare și mai important festival-concurs al ouălor încondeiate din România”, a precizat Valeru Ciurea, reprezentant al Centrului Județean de Cultură și Artă Olt.

Costinel Beșteleu, primul din stânga

La Ciocănești există un muzeu al ouălor încondeiate în care se găsește o colecție cu o vechime cuprinsă între 50 şi 100 de ani, unică, în care sunt prezente peste două mii de ouă încondeiate din toată ţara.

„Nu puteau să lipsească de aici ouăle încondeiate de pe Valea Oltețului, de la Călui, Oboga sau Balș. Numele meșterilor populari încondeietori de ouă din județul Olt (Tudor Diaconeasa, Petre Ciobanu, Daniela Voicu), dar și ale ucenicilor acestora care, în ultimii cinci ani, au câștigat premii la cel mai mare și mai important festival-concurs al ouălor încondeiate ce se desfășoară în această localitate în fiecare an (Virgil Teodor, Costinel Beșteleu, Ionela Rony Costache, Adriana Georgiana Năstasie) sunt înscrise în colecția muzeului alături de exponatele pe care ei le-au oferit instituției muzeale; aici sunt expuse și ouăle încondeiate cu care oltenii au câștigat premii la concursul «Tradiție – valoare sacră»”, afirmă Valeru Ciurea.

Cel mai vechi ou din expoziţie are peste 100 de ani. Este un ou încondeiat la Ciocăneşti cu ceară naturală de albine scufundat în baia de culoare. Pe acest ou se regăsesc diverse simboluri ceea ce demonstrează că nu a fost încondeiat la voia întâmplării.

Foto: Valeru Ciurea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here