Consiliul Județean Olt a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea Drumului Județean 642/ VIDEO

Președintele Consiliului Județean (CJ) Olt, Marius Oprescu, și directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, au semnat, joi, la Slatina, un nou contract de finanțare, în cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, de data aceasta pentru modernizarea Drumului Județean (DJ) 642, Stoenești (intersectie DN 6) – Giuvărăsști (limita cu județul Teleorman).

Valoare totală a proiectului este de 81.957.600,60 lei, din care suma solicitată este de 75.576.351,33 lei (16.521.587,82 euro).

Obiectivul general al proiectului îmbunătățirea infrastructurii transfrontaliere regionale/ locale din regiunea Dunării și a accesului la zonele rurale, prin asigurarea unei infrastructuri de transport regionale și locale (inter-județene) moderne și durabile, precum și a tuturor celorlalte condiții privind dezvoltarea sistematică a economiei și îmbunătățirea calității vieții, în scopul reducerii timpului de deplasare și fluidizării traficului, prin conectarea la rețeaua TEN-T.

„Pentru Consiliul Județean este un proiect important de infrastructură. Este vorba despre modernizarea DJ 642, un drum județean de 46 de kilometri, proiectul având valoarea de aproximativ 81 de milioane de lei, drum finanțat prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 6 – îmbunătățirea infrastructurii rutiere, de importanță regională, Aria prioritară 1, însemnând Strategia Dunării.

Este al doilea proiect ca importanță pe exercițiu bugetar numărul 2, pentr că, așa cum se știe, Consiliul Județean a mai semnat, în urmă cu doi ani de zile, un proiect pentru Drumul Județean 546, cel de la Dăneasa la Verguleasa, un proiect în valoare de 128 de milioane de lei, cu care suntem în faza de proiectare, urmând ca săptămâna viitoare să ne fie predată documentația, urmând să o scoatem la licitație; vorbim de o porțiune de drum de aproximativ 60 de kilometri”, a declarat Marius Oprescu.

Pe strategia Dunării, Consiliul Județean Olt mai are de pus un proiect care în acest moment se află în faza de evaluare tehnică și economică.

„Este vorba despre Drumul Județean 643, care pleacă din Bobu, Osica de Jos, trece prin Voineasa, până la ieșire în Drumul Național, la Balș, Asta înseamnă un drum de aproximativ 25 de kilometri și o sumă de 56 de milioane de lei. Din informațiile pe care le avem până la acest moment, și acea porțiune de drum este eligibilă; urmează să avem vizita pe teren  și sperăm să ne revedem cât mai repede la semnarea contractului de finanțare și pentru acel drum”, a reliefat șeful Consiliului Județean Olt.

Practic, în acest exercițiu bugetar CJ Olt va reuși să modernizeze 100 kilometri de drumuri județene, dar și să construiască alte două drumuri cu finanțare de la bugetul propriu.

„Așa cum știți, Consiliul Județean Olt are în administrare peste 1.000 de km de drumuri județene, iar o parte am reușit să o asfaltăm, pentru că mai avem și drumuri neasfaltate. Pe Programul Național de Dezvoltare Locală, 1 și 2, sunt aproape 50 de km de drumuri județene pe care am reușit să le asfaltăm ca primă investiție, pentru că nu fuseseră asfaltate niciodată. Apoi, avem din bugetul propriu pentru anul în curs alte două drumuri importante care să asigure facilitatea intrărilor către managementul deșeurilor; este vorba de o bucată de drum, ca variantă ocolitoare a comunei Bălteni, astfel încât mașinile mari care duc gunoiul la groapa de gunoi de la Bălteni să nu mai treacă prin localitate. De asemenea, mai avem o altă bucată de drum care asigură intrarea la stația de transfer din Balș, pentru a ocoli aglomerația din Balș; prin Bobicești am am găsit o cale de acces. Aceste două drumuri le facem, așadar, din bugetul propriu. Anul acesta se lucrează la studiile de fezabilitate și tot anul acesta sperăm să le scoatem la licitație și să ne apucăm de construcția lor, pentru că avem bani prinși în excedentul bugetului pentru a asigura finanțarea.

Sunt pași importanți care se fac în construcția infrastructurii din județul Olt”, a concluzionat Marius Oprescu.

Principalele lucrări de intervenție din cadrul proiectului a cărui finanțare a fost semnată joi sunt lucrări de modernizare pe lungimea totală a drumului, respectiv pe 46,119 kilometri, lucrări de amenajare a intersecțiilor, de amenajare a stațiilor de autobuz și a parcărilor în zonele instituțiilor publice, precum și asigurarea cu dispozitive de scurgere și evacuare a apelor pluviale.

Șefa ADR Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a prezentat întreg tabloul proiectelor de investiții depuse de entități publice și private din Olt.

„Județul Olt are creștere substanțială în ceea ce privește depunerea de proiecte. La nivel de județ au fost depuse 167 de proiecte care solicită 215 milioane de euro. Până în prezent s-au contractat pentru județul Olt 82 de proiecte în valoare de 110 milioane de euro și mă refer doar la sumele nerambursabile, la granturi, pentru că există și o contribuție a fiecărui beneficiar”, a explicat șefa ADR Sud-Vest Oltenia.

Consiliul Județean Olt a depus până acum 12 proiecte, atât pe axele POR, cât și pe Strategia Dunării, care face parte tot din Programul Operațional Regional. „Consiliul Județean Olt este foarte concentrat pe reabilitarea drumurilor județene, dar mai sunt foarte multe proiecte și pe 3.1.B, ceea ce înseamnă reabilitarea energetică a clădirilor publice. De asemenea, și pe 5.1 – reabilitarea monumentelor și a clădirilor de patrimoniu – au fost depuse proiecte și s-au și semnat contracte de finanțare.

Cu totul, din cele 12 proiecte, Consiliul Județean Olt a contractat finanțarea pentru șase proiecte în valoare de 47 de milioane de euro, între care se numără și proiectul pentru care s-a semnat joi finanțarea.

Slatina a depus, și ea, proiecte care solicită 30 de milioane de euro. De asemenea, printre localitățile care au mai depus proiecte (și unele au și semnat contractele de finanțare) se numără orașele Caracal, Balș, Corabia, Scornicești, Drăgănești Olt, Piatra Olt, Potcoava, comunele Icoana, Osica de Sus, Osica de Jos, Ianca, Dobrosloveni, Obârșia, Dobrun, Corbu, Pârșcoveni, Vitomirești, Brastavățu etc.

Proiecte au mai depus parohia mănăstirii Brâncoveni, Biserica Sfânta Treime din Slatina și, cu două contracte de finanțare semnate, Mănăstirea Călui.

De asemenea, proiecte au depus și unele instituții, precum Inspectoratul Teritorial de Poliție de Frontieră Olt, Inspectoratul de Poliție Olt,  Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt, dar și Unitatea Militară 0746.

În plus, unele entități din cadrul mediului de afaceri au depus 50 de proiecte în valoare de 15 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here