Contractul de finanțare pentru modernizarea sistemului de iluminat public din Slatina a fost semnat/ VIDEO

Primarul Slatinei, Emil Moț, și directorul general al ADR Sud- Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, au semnat, joi, la Consiliul Județean Olt, contractul de finanțare a proiectului privind modernizarea, eficientizarea și extinderea sistemului de iluminat public al orașului.

Evenimentul a avut loc simultan cu semnarea, de către șeful CJ Olt, Marius Oprescu, a contractului de finanțare a proiectului de modernizare a Drumului Județean (DJ) 642, Stoenești – Giuvărăști.

Obiectivul general al proiectului pentru Slatina este „creșterea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructura sistemului de iluminat public, concomitent cu reducererea emisiilor de CO2 în regiune și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea calității vieții în municipiu”.

În cadrul evenimentului, primarul municipiului Slatina a explicat în ce constă, concret, proiectul de modernizare a sistemului de iluminat public.

„Mai pe înțelesul tuturor, acest proiect va cuprinde 90% din Slatina și prin el vom schimba absolut tot ce înseamnă iluminatul public, adică becurile de generație veche, becurile cu filament, le vom înlocui cu tehnologie LED. Pe lângă acest fapt, vom avea și o gestionare inteligentă a acestei tehnologii prin telegestiune; tot ceea ce înseamnă iluminat public în Slatina va fi controlat la distanță și va fi controlat în funcție de zonele unde sunt amplasate lămpile LED, în funcție de orarul în care acestea vor fi folosite etc. De exemplu, la ora 4:00 dimineața în zona gării sau în zona Steaua nu există oameni pe stradă care să folosească iluminatul stradal. Prin telegestiune, becurile vor fi reglate astfel ca intensitatea luminii să fie redusă.

Altfel spus, prin acest proiect noi vom salva o cantitate foarte mare de energie și, în același timp, vom avea și o reducere a emisiilor de carbon, pentru că din studiile noastre a reieșit că emisiile de carbon vor fi reduse la jumătate”, a explicat Emil Moț.

Valoare totală a proiectului este de aproape 30 de milioane de lei (22.930.594,44 lei0, din care suma solicitată este de 22.930.594,44 lei (4.929.190,55 euro).

Principalele lucrări de intervenție vor fi înlocuirea ansamblului aparat de iluminat, consola și coloana de alimentare cu aparate de iluminat noi cu LED, pozarea de stâlpi metalici noi de iluminat (acolo unde au fost identificați stâlpi cu uzură ridicată), rezolvarea, din punctul de vedere al iluminatului, a zonelor cu risc, introducerea unui sistem de monitorizare și dispecerizare a iluminatului public cu un sistem inteligent de comandă și diagnoză care să permită parametrizarea funcționării rețelei (starea instalație, starea aparatelor de iluminat etc.) și optimizarea rețelei electrice de alimentare și distribuție.

„Una peste alta, în viziunea noastră acest proiect este foarte important și se integrează în viitoarele proiecte pe care le avem. Pentru că avem un număr de 12 proiecte prin care noi încercăm să eficientizăm tot ceea ce înseamnă consumul de resurse în municipiul Slatina și să intrăm cu orașul nostru, practic, din acest punct de vedere, în rândul orașele mari din Uniunea Europeană”, a spus, ca o concluzie, Emil Moț.<

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here