Alertă alimentară înainte de Florii. Peşte expirat sau ţinut în condiţii mizere în pieţe şi magazine din multe zone ale ţării

Sursa ffoto: romaniatv.net

Inspectorii ANPC au verificat piețele și depozitele de pește de unde se alimentează marile hipermarketuri. Autoritățile au găsit pește expirat și ținut în condiţii mizerie. În Capitală, tone de pește au fost confiscate.

Într-un depozit din Prahova, inspectorii ANPC au găsit tone de peşte într-o mizerie de nedescris. De aici se alimentau mai multe magazine şi hipermarketuri din ţară.

Controale s-au făcut şi in Piata Obor din Capitală. Şi aici, inspectorii ANPC au găsit nereguli.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat controale, la nivel național, la 435 de operatori economici care comercializau peşte şi produse din peşte, iar aceste verificări vor continua şi în perioada următoare, transmite ANPC.

Ȋn urma controlului desfăşurat, din 435 de operatori economici controlaţi, s-au înregistrat abateri la 262 (60%) dintre aceştia.

De asemenea, a fost verificată o cantitate de circa 58 tone de pește, preparate și conserve din pește, din care 37% era comercializată în București și județul Ilfov. Din întreaga cantitate de 58 t, circa 18 t (31%), mai mult de jumătate fiind din Capitală, nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare. Din documentele de provenieță a mărfii a reieșit că peste 90% din peștele controlat era din import.

Ca urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a unei cantități de 9 t de pește, preparate și conserve din pește, în valoare de peste 100.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 7,5 t de pește, preparate și conserve din pește, în valoare de circa 180.00 0 lei, care erau alterate sau depozitate în condiții improprii sau care prezentau data durabilității minimale depășită precum şi aplicarea de 273 sancţiuni contravenţionale dintre care 130 avertismente şi 143 amenzi contravenţionale în valoare de 765.500 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Principalele abateri constate au fost: pește cu data limita de consum depășită, prezența unui procent de glazură (apă congelată sub formă de gheață) mai mare decât cel declarant, acumulare de gheață în ambalaje (suplimentar față de procentul de gheață declarat), „arsuri de congelare” care scad valoarea nutritive a produselor, conserve deformate, comercializare de pește cu ambalajul deteriorat, pește curățat necorespunzător, peşte cu branhii înnegrite şi porţiunea din zona burţii neeviscerată în totalitate, cu ochii tulburi, trunchi de pește cu urme de oxidare, peşte (macrou congelat, hering congelat, cod Alaska trunchi) cu deficienţe de calitate: tegument exfoliat, arsuri de congelare, trunchi de peşte cu formă modificată) respectiv şi carne scoici Saint Jacques, produs ambalat, prezentând informații incorecte privind calibrul.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here