Pompierii din Olt, controale în toate lăcașurile de cult din județ înainte de Paște

Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt desfăşoară, în această perioadă, acţiuni de control preventiv pentru evitarea producerii unor evenimente la principalele lăcaşuri de cult din judeţ, informând preoții și personalul lăcașurilor asupra măsurilor specifice ce trebuie luate pentru evitarea unor evenimente ce ar putea degenera în adevărate tragedii.

Pe timpul controalelor pompierii verifică dacă sunt asigurate următoarele măsuri:

– stabilirea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor, cu accent pe utilizarea focului deschis, evacuarea persoanelor participante la slujbele religioase, amplasarea suporturilor pentru lumânări în afara bisericii şi menţinerea accesului liber pe căile de intervenţie;

– limitarea accesului credincioşilor în lăcaşurile de cult, până la capacitatea normată, îndepărtarea covoarelor nefixate pe pardoseală şi menţinerea uşilor de pe căile de acces şi evacuare în poziţie deschisă pe timpul slujbelor religioase, organizarea, de preferinţă, a manifestărilor cu public numeros în exterior;

– verificarea existenţei mijloacelor iniţiale de stingere şi instruirea personalului pentru cunoaşterea modului de funcţionare a stingătoarelor, a mijloacelor tehnice P.S.I. şi a posibilităţii alimentării cu apă în caz de incendiu;

– stabilirea modalităţilor de alertare operativă a forţelor de intervenţie

„Recomandăm enoriașilor să nu blocheze cu autoturismele căile de acces, să utilizeze cu atenție lumânările, să nu le amplaseze în apropierea materialelor ușor combustibile, iar după încheierea slujbei să nu lase lunânările și candelele, aprinse, nesupravegheate.

De asemenea, a fost înaintat către Episcopia Slatinei și Romanaților un material de informare și instruire pentru a fi diseminat către toți preoții parohi din județul Olt”, se arată într-un comunicat al ISU Olt.

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din judeţ au primit sarcini pentru asigurarea măsurilor de prevenire şi primă intervenţie la nevoie, în zona lăcaşurilor de cult.

În Noaptea de Înviere pompierii vor fi prezenţi în bisericile şi mănăstirile din judeţ cu afluenţă mare de persoane, pentru a elimina orice risc de izbucnire a incendiilor şi pentru a se asigura că slujbele religioase se desfăşoară în condiţii de siguranţă.

În perioada Sărbătorilor Pascale, peste 120  de pompieri, cu mijloace specifice de intervenție, se vor afla zilnic în dispozitiv, pentru gestionarea eventualelor situații de urgență care se pot produce la nivelul județului Olt. În funcție de situația operativă, numărul acestora poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere.

În plus, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Olt recomandă cetățenilor care aleg să meargă la grătar, în minivacanța de 1 Mai, să facă focul pentru grătar doar în locurile special amenajate pentru picnic de către autorităţile locale, să respecte instrucţiunile de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse de personalul silvic și să nu aprindă focul în pădure.

Cei care vor face focul în curte, înainte de aprindere trebuie să curețe locul de materiale  care se pot aprinde ușor și să păstreze lângă foc o rezervă de apă, pentru a putea stinge imediat vegetaţia uscată ce s-ar putea aprinde.

Sunt interzise accesul cu autovehicule personale pe drumurile forestiere şi aprinderea focului la o distanţă mai mică de 100 m de liziera pădurii. De asemenea, părinții trebuie să aibă grijă de copiii să nu se joace cu focul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here