Secretarul de stat Teiu Păunescu, proprietar peste un focar de infecţie la DN 64, în Olt

Un teren intravilan situat lângă Drumul Național 64, între Slatina și Caracal, pe raza localității Brâncoveni, proprietate a SC Agromec Găneasa SA, controlată de omul de afaceri Teiu Păunescu, fost senator de Olt și actual secretar de stat în Ministerul Muncii, a devenit groapa de gunoi a zonei şi, evident, un focar de infecţie. Pentru că totul a fost lăsat de izbeliște, gardul care împrejmuia terenul a dispărut, iar construcția aflată pe teren, niciodată reabilitată, a ajuns o dărăpănătură care, printre tufișurile nederanjate de zeci de ani și printre grămezile de moloz și gunoi, dă un aspect înfiorător locului. Deşi Garda de Mediu Olt a fost sesizată în privinţa acestei probleme, demnitarul din Ministerul Muncii nu a fost deranjat de nimeni.

Dacă mergi pe jos în zonă, instinctul îți spune să ocolești locul care pare perfect pentru șerpi și rozătoare. Deși autoritățile locale i-au transmis nenumărate adrese prin care i-au pus în vedere să își curețe și să își îngrijească proprietatea, oficialul de la Ministerul Muncii nu a ridicat un deget, poate și convins că, fiind om cu greutate, comisarii Gărzii de Mediu, cărora li s-a semnalat cazul, nu se vor încărca de prea mult entuziasm în a rezolva problema. De altfel, nu s-a înșelat.

Terenul și construcția de pe el au aparținut, până în 1989, statului; mai exact, erau parte din SMA Găneasa, devenită, după Revoluție, Agromec Găneasa, în acționariatul căreia a intrat și familia Păunescu, ajungând în timp să controleze pachetul majoritar de acțiuni al societății.

Ei bine, de când a preluat Agromec-ul, terenul și imobilul nu au fost valorificate de noii proprietari în nici un fel și nici nu li s-a asigurat paza, fiind lăsate în paragină. Iar atenționările autorităților locale nu au avut nici un efect asupra prosperului om de afaceri Teiu Păunescu.

„I-am făcut nenumărate adrese, să vină să curețe locul și să îl întrețină așa cum trebuie, pentru că arată foarte, foarte urât, fiind și la drumul național și stricând imaginea comunei. Nu s-a făcut, după cum vedeți, nimic. L-a un moment dat am auzit că ar vrea să vândă terenul și ne-am arătat interesați să îl cumpărăm; a zis că, de fapt, a fost o glumă”, a declarat primarul din Brâncoveni, Ion Cheroiu.

Contactat telefonic, Teiu Păunescu a recunoscut că nu a asigurat niciodată paza locului, dar susține că, de fapt, terenul ar fi fost curățat în câteva rânduri, dar că diverse persoane au continuat să arunce acolo gunoaie.

„Mizeria nu e a noastră, e a celor care au aruncat-o. Terenul s-ar putea să fie al nostru. Am curățat terenul de câteva ori și am rugat primăria să ia măsuri, să nu se mai arunce acolo nimic, că nu suntem groapă de gunoi, ci suntem proprietate privată. Dar aruncă în continuare; noi curățăm, ei aruncă. Nu sunt nici primii și nici ultimii cetățeni din Brâncoveni care sunt indisciplinați. Am primit adrese de la primărie, într-adevăr, și am făcut curățenie de două ori până acum.

O să facem din nou curățenie și o să vă informăm și pe dumneavoastră. Mai avem acolo încă o problemă de rezolvat, care prezintă și pericol, pentru că nu am putut să asigurăm pază: nu a mai rămas nimic din construcție. Au demontat până și tâmplăria din metal. S-a furat și gardul, s-a furat totul. Asta e România. Am încercuit terenul, am reparat gardul, degeaba”, susține secretarul de stat.

El spune că le-a propus vecinilor să ia ei terenul și să îl folosească gratuit, numai să îl țină curat, dar că nimeni nu a fost receptiv la oferta sa.

„O să încercăm din nou să îi convingem să le dăm terenul în folosință gratuită, doar să fie păstrat curat. O să mai încerc o dată, o să îi mai rog, merg cu primarul la ei, că poate el are mai multă trecere. Noi le dăm totul gratis, să depoziteze acolo ce vor sau, dacă vor vrea, să îl cultive, doar să păstreze locul curat.

Într-un fel ați făcut bine că m-ați anunțat că, uite, se apropie Paștele și noi tot ne ocupăm de curățenie. Cred că o să trimit pe cineva să curețe, să elibereze terenul acolo, că așa suntem obișnuiți, că întâmpinăm Paștele cu curățenie”, a declarat Teiu Păunescu.

Paștele a venit și a trecut, dar locul a rămas ca înainte.

Sesizată în legătură cu acest caz, Garda de Mediu Olt ne-a dat asigurări, prin vocea comisarului șef Gheorghe Neacșa, că va dispune un control la fața locului și că, dacă cele sesizate se vor adeveri, va lua legătura cu proprietarul pentru a rezolva problema. Nu știm dacă verificările au avut loc, dar proprietarul sigur nu a fost contactat de cei care trebuie să vegheze la respectarea legislației privind mediul.

Teiu Păunescu este un vechi om de afaceri din Olt, acționar și asociat în mai multe firme (SC Mes SA Slatina, Mes Aluminiu SA, Teal Pan SRL, Agrome Găneasa SA, Mulino SRL, Luc Prod Ex SRL). Afacerile sale se derulează cu precădere în domeniul agricol, în cel al morăritului și panificației, precum și în cel al comerțului.

Agromec Găneasa SA, cea în patrimoniul căreia intră și terenul de la Brâncoveni și care, culmea, se ocupă cu „lucrari de pregătire a terenului” și „curățarea amplasamentelor”, este controlată de el prin pachetul majoritar de acțiuni pe care îl deține (29% pe persoană fizică și 22% prin intermediul SC Mes Aluminiu SA, unde deține 85% din acțiuni) și este administrată de fiul său, Dan Păunescu.

Imediat după Revoluția din 1989 a intrat în politica de stânga. În perioada 1990 – 1992 a fost senator din partea FSN, demnitate deţinută şi în legislatura 1992 – 1996, din partea PDSR. În 2012 a reintrat în politică şi a prins, din nou, un mandat de senator pe listele partidului fondat de jurnalistul Dan Diaconescu, PP-DD. În 2014 a trecut la UNPR, iar în 2016 a devenit parlamentar independent. Ulterior, s-a înscris în ALDE, mişcare care i-a mai adus o demnitate, aceea de secretar de stat în Ministerul Muncii, fiind numit în funcţie, în 2017, de premierul de atunci al României, Sorin Grindeanu.

Teiu Păunescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here