Informații și imagini în EXCLUSIVITATE de la sosirea șefilor de stat și guvern la Summitul de la Sibiu

Miercuri a fost ultima zi în care sibienii și turiștii veniți în zonă, în aceste zile, s-au mai putut plimba nestingheriți prin centrul orașului. Joi, accesul este restricționat pe majoritatea străzilor.

Între timp, în oraș, parcările centrale au fost deja blocate, iar pe ici, pe colo, muncitorii fac ultimele retușuri.

Și mijloacele de transport public au, de la mijlocul săptămânii, trasee deviate în așa fel încât, să se evite zona tranzitată de invitații speciali ai Summitului.

UPDATE: După „poza de familie”, invitatii europeni au salutat multimea din Piata Mare si au strigat: Europa! si Iohannis!

 

UPDATE 13.49: Fotografia de familie:

UPDATE 12.43 În Piață a sosit și președintele Franței, Emmanul Macron

UPDATE 12.31 Alexis Tsipras, premierul Greciei, a ajuns și el

UPDATE 12.26 Angela Merkel a sosit in Piata Mare acum cateva momente

UPDATE 12.10 Șefii de stat și de guvern au început să sosească în Piață:

UPDATE 12.00: Invitații speciali ai Summitului au început să sosească.

Cu mai puțin de o zi înainte de marele Summit de la Sibiu, se făceau ultimele retușuri pentru mega-evenimentul la care sunt invitați 27 de șefi de stat și de guverne, peste 30 de delegații oficiale și alte câteva sute de demnitari.

În centrul orașului, panourile publicitare au fost împânzite cu mesaje destinate UE și întâlnirii informale de la Sibiu.

În pasajul de sub Piața Unirii doi muncitori încercau să șteargă semnele de grafitti, iar pe traseul care va fi parcurs de către înalții invitați și-au luat locul de veghe polițiști și jandarmi din aproape 50 în 50 de metri.

În ziua marelui eveniment, pe lângă parcările închise și traficul restricționat sau deviat, nici accesul pietonal nu va putea fi posibil în zona centrală a orașului. Pietonii, indiferent că sunt sibieni sau turiști, au interzis pe stradă Cetății între pietonala Bălcescu și ieșirea din Cazarma 90, pe strada Xenopol, pe Mitropoliei, pe Centumvirilor, pe Odobescu, pe Ocnei sau Tribunei. Accesul va fi restricționat și pe Gheorghe Lazăr între Timotei Popovici și Gheorghe Magheru. De miercuri, au fost închise piețele Mică și Huet.

În cursul zilei de joi și Piața Mare va fi închisă parțial. Trecătorii nu vor avea acces în zona Muzeului Brukenthal și a clădirii în care funcționează Primăria și unde are loc reuniunea participanților la întâlnirea din 9 mai. Tot din cursul zilei de miercuri au intrat în vigoare și modificările Tursib. Majoritatea autobuzelor au traseul deviat astfel încât să ocolească Andrei Șaguna și parțial Alba Iulia. Traseul autobuzelor a fost deviat pe bulevardul Corneliu Coposu.

Joi, în ziua Summitului, sibienii sunt invitați să celebreze marele eveniment de la Sibiu. Pe scena din Piață Mare vor urca îndrăgiții Juni ai Sibiului, dar și Delia, cea mai în vogă artistă pop a momentului, așa cum o caracterizează organizatorii.

Programul preşedintelui Klaus Iohannis, gazda Summitului de la Sibiu:

10:00
Participare la Summitul Partidului Popular European (Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu)
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu

– Declarații de presă comune cu Președintele PPE, Joseph Daul, Președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban;

– Fotografie de familie.

11:45
Participare la Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană
Sosire – Primăria Sibiu

12:00
Întâmpinarea șefilor de delegaţii
Piața Mare, Sibiu

12:30
Reuniunea Consiliului European cu Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani
Sala Atrium, Primăria Sibiu

13:15
Fotografie de familie
Piața Mare, Sibiu

13:30
Dejun de lucru al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană
Muzeul Brukenthal, Sibiu

15:30
A doua sesiune de lucru
Sala Atrium, Primăria Sibiu

18:00
Conferință de presă comună cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
Piața Mică – Sala de conferințe a Președinției, Sibiu

(oră aproximativă)

18:30
Întâlnire cu reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel
Sediul Forumului Democrat al Germanilor din România, Sibiu

(oră aproximativă)

______

Reuniunea va fi prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Luni, Tusk a transmis o scrisoare deschisă participanţilor la Summitul de la Sibiu, în care a vorbit despre aşteptările sale de la acest dialog.

„Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune”, a punctat înaltul oficial.

El s-a referit şi la Agenda Strategică a UE pentru următorii cinci ani. „După discuţiile de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE pentru 2019 – 2024, ce urmează a fi adoptată la Consiliul European în iunie”, a amintit Tusk.

Temele directoare pentru discuţiile de la Sibiu, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, vizează protejarea graniţelor UE, libertăţile individuale, statul de drept, migraţia ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar şi consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice.

Şefilor de stat sau de guvern li se vor alătura preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Întreg centrul oraşului Sibiu este rezervat summitului. Momentele centrale se vor desfăşura în clădirea primăriei din Sibiu şi la Palatul Brukenthal, unde va avea loc un dejun de lucru. În curtea Bisericii Evanghelice, Piaţa Huet, Piaţa Mare şi Piaţa Mică sunt amenajate corturi pentru conferinţe, pentru jurnaliştii ce vor relata, dar şi pentru control acces.

Summitul informal va reuni la Sibiu şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here