Paul Stănescu, printre inițiatorii legii care alocă bani mai mulți Schitului românesc de la Muntele Athos

Senatorul Paul Stănescu se numără printre parlamentarii inițiatori ai proiectului legislativ care modifică Legea 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc „Prodromu” de la Muntele Athos din Grecia.

Potrivit modificării, cunosctul schit al românilor va primi anual 960.000 de euro, potrivit proiectului de lege inițiat de parlamentari de la toate partidele.

„Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, o sumă în lei, echivalentă cu 960.000 de euro, pentru Schitul românesc «Prodromu» de la Muntele Athos, Grecia”, prevede proiectul de lege.

Schitul Prodromu, schitul românilor din Sfântul Munte Athos, a fost întemeiat în anul 1820 sub arhipăstorirea mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei, acesta fiind cel mai cunoscut loc de nevoință al monahilor români din Sfântul Munte Athos și cel mai mare așezământ monahal românesc din străinătate.

Schitul Prodromu adăpostește piese  artistice, literare și documente istorice de valoare, cum ar fi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromița”. Îmbrăcată în argint, icoana Maicii Domnului este așezată în biserica mare a schitului și de-a lungul timpului au fost consemnate numeroase minuni datorate acestei icoane.

La schitul Prodromu se află și alte icoane făcătoare de minuni. Icoana Maicii Domnului „Apărătoarea de foc” a scăpat de multe ori Schitul de incendiu. În vistieria schitului se mai află și icoana Maicii Domnului „Înainte vestitoarea”, icoana Maicii Domnului „Ctitorița”. În vechiul Paraclis al schitului cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul se găsesc icoana Sfintei Treimi și icoana Sfântului Ioan Botezătorul, ce a fost îmbrăcată în argint în anul 1853 de către Grigorie Al. Ghica, domnitorul Moldovei.

Dintre sfintele moaște care se află în biserica schitului amintim pe cele de la: Sfinții Ierarhi Ioan Gură de Aur, Grigorie Teologul și Modest, Patriarhul Ierusalimului, Sfântul Apostol Matei, Sfânta Mare Muceniță Varvara, Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, Sfântul Mucenic  Trifon, Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian și Cuviosul Antipa de la Calapodești.

Biblioteca Schitului Prodromu este un tezaur istoric inestimabil ce conține acte, documente, manuscrise, hrisoave și opere teologice, literare și istorice unice în lume.

De asemenea, construcția în sine atât a Bisericii, cât și a corpului de clădiri care constituie Schitul Prodromu sunt opere arhitectonice cu valoare istorică, recunoscute în plan internațional și vizitate anual de turiști din întreaga lume, fiind astfel un simbol pentru România.

„ Având în vedere istoria acestui loc și importanța acestuia pentru poporul român, este necesar ca statul român se acorde un sprijin financiar permanent pentru restaurarea, conservarea și întreținerea complexului de clădiri, a operelor teologice, culturale, istorice și artistice ce compun Schitul Prodromu, dar și pentru dezvoltarea relației spiritual-culturale și sociale a pelerinilor cu acesta.

Prin urmare, este necesar ca statul român să acorde un sprijin financiar permanent mai mare decât cel acordat în prezent, în temeiul Legii nr. 114 din 28 aprilie 2007.

Lucrările de restaurare au început cu 30 de ani în urmă, iar pentru finalizarea acestora este necesară acordarea de către statul român a unui sprijin financiar anual în valoare de 960.000 de euro, întrucât costurile materialelor și manoperei sunt din ce în ce mai mari, lucrările fiind întârziate și amânate de la un an la altul, realizându-se până în prezent 40% din totalul lucrărilor de restaurare, sumele acordate până în prezent nefiind suficiente”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiativa legislativă, înregistrată luna trecută la Senat, a fost trimisă recent la Consiliul Economic şi Social și la Consiliul Legislativ pentru obținerea avizelor, dar și la guvern, care trebuia să elaboreze un punct de vedere asupra proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here