Noaptea Muzeelor la Slatina. Ce oferă vizitatorilor Muzeul Județean Olt/ Programul complet

Foto: Gazeta Nouă

Alături de muzeele din întreaga lume, Muzeul Județean Olt sărbătorește, sâmbătă, 18 mai, Ziua Muzeelor și Noaptea Muzeelor, ambele evenimente fiind marcate printr-un program special care include vizite gratuite, vernisaje, ateliere de creație, schimb de experienţă între specialiștii din instituțiile muzeale ale județului – Totul până la miezul nopții.

Accesul gratuit al publicului în instituție se va prelungi între orele 10.00 – 24.00.

Programul este următorul:

Muzeul Judeţean Olt – str.Ana Ipătescu, nr. 1, 10.00 – 24.00, expoziții deschise

Expoziții permanente: „Istorie și cultură slătineană”; „Artă plastică contemporană românească”.

Expoziții temporare: „Icoana – fereastră către suflet” a artistului plastic Dan Horgan (Bârlad); „Timpul din adâncuri” a artistului plastic Mihai Co”ovanu (Iași).

18.00: Vernisajul expoziției „Broderie în lemn”, cu lucrări traforate de către Romeo Popa (Slatina).

19.00: Atelier de arheologie experimentală: demonstra”ie privind tehnicile de modelare și decorare a vaselor ceramice.

Galeria ARTIS – Slatina, b-dul.A.I. Cuza
10 – 24 : Expoziție de artă plastică Dan Ionescu (Slatina).

___________________

Începând din 1977, muzeele din întreaga lume sărbătoresc la 18 mai, la inițiativa Consiliului Internațional al Muzeelor, Ziua Internațională a Muzeelor.

În acest an tema evenimentului este „Muzeele ca platforme culturale: viitorul tradiției”, prin care se evidențiază rolul muzeelor la conectarea tradițiilor cu realitatea contemporană.

„Odată cu păstrarea principalei sale misiuni – de conservare a memoriei coordonatelor spațio-temporale – muzeul își află noi modalități de a-și onora publicul punând în valoare patrimoniul acestuia, în legătură cu tradițiile ce vor trebui transmise generațiilor viitoare. Instituții aflate în inima societății, muzeele au puterea de a stabili un dialog între culturi, de a construi pun”i pentru o lume pașnică și de a defini un viitor sustenabil. În același timp, ca nuclee culturale ale comunităților cărora li se adresează și totodată ca parte integrantă a unei rețele mondiale, muzeele oferă o platformă de transpunere a necesităților și opiniilor
comunităților locale în context global”, explică directorul Muzeului Județean Olt, dr. Laurențiu Guțică.

Inițiată de Ministerul Culturii din Franța în 2005, manifestarea „Noaptea muzeelor” se desfășoară în continuarea „Zilei Muzeelor“. Ea se află sub patronajul Consiliului Europei, al Comisiei Naționale pentru Unesco și a Consiliului Internațional al muzeelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here