Primarul din Drăgănești-Olt, condamnat la 2 ani si 11 luni închisoare pentru abuz, instigare la fals și uz de fals

Pantelie Rotaru

Primarul din Drăgănești-Olt, Pantelie Rotaru, a fost condamnat vineri, de Judecătoria Caracal, la 2 ani si 11 luni închisoare pentru abuz în serviciu, instigare la fals și uz de fals în inscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

În plus, edilul nu mai are dreptul de a alege sau de a fi ales într-o funcție publică vreme de trei ani după executarea pedepsei principale.

Pe de altă parte, instanța a dispus suspendarea pedepsei pe o durată de încercare de trei ani.

„În baza disp. art.132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 N.C.P., condamna pe inculpatul Rotaru Pantelie, la pedeapsa de 2 ani si 8 luni închisoare pentru infractiunea de abuz in serviciu, asimilata infractiunilor de coruptie. În baza disp. art. 66 alin. 1 Cod penal, dispune aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exercitarii drepturilor prev. de art. 66 lit. a si b N.CP.( dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau in orice alte functii publice; dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat), pe o durata de 3 ani, inculpatului Rotaru Pantelie, pedeapsa ce se va executa dupa executarea pedepsei principale, conf. art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal. În baza disp. art. 65 alin. 1 C.p., aplica inculpatului Rotaru Pantelie, pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute la art. 66 alin. 1 lit. a si b Cod penal, a caror exercitare este interzisa ca pedeapsa complementara aplicata acestuia, si care se executa din momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare si pana cand pedeapsa principala a fost executata sau considerata ca executata conf. art. 65 alin. 3 Cod penal. In baza disp. art. 47 N.C.P. rap. la art. 322 al. 1 N.C.P. condamna pe inculpatul Rotaru Pantelie, la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru infractiunea de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata. În baza disp. art. 323 N.C.P., condamna pe inculpatul Rotaru Pantelie, la pedeapsa de 3 luni închisoare, pentru infractiunea de uz de fals. In baza disp. art. 38 alin. 1 C.P. si art. 39 alin.1 lit. b Cod penal, contopeste pedepsele determinate anterior, stabilind pedeapsa rezultanta de 2 ani si 11 luni închisoare. În baza disp. art. 91 alin. 1 Cod penal si art. 92 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea executarii pedepsei aplicate inculpatului Rotaru Pantelie, pe o durata de 3 ani, ce constituie termen de încercare”, se arată în hotărârea Judecătoriei Caracal.

În plus, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Drăgănești-Olt.

Alți doi inculpați au primit pedepse la închisoare cu suspendare în același dosar. Este vorba de Cristian Motroc, condamnat la 2 ani si 2 luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, și de Dumitru Ștefănescu Jianu, pedepsit la 4 luni închisoare cu suspendare.

Sentința nu este definitivă, inculpații având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe minută.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au reţinut că, la data de 24.07.2015, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, Pantelie Roratu a îndeplinit în mod defectuos un act prin încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează aprobarea şi utilizarea fondurilor publice locale de către ordonatorii principali de credite (primarii). În acest sens, el a aplicat pe o factură fiscală emisă, la 22.07.2015, de către o societate comercială, ştampila având inscripţia „bun de plată”, pe care ulterior a semnat-o, consecinţa fiind efectuarea plăţii sumei de 12.590, 51 lei din bugetul local al oraşului şi reprezentând contravaloarea unor lucrări de reparaţii aduse unui autoturism folosit de către inculpat şi care aparţinea societăţii comerciale la care acţionar este soţia acestuia.

„De notat este faptul că în cuprinsul respectivei facturi s-a inserat că reparaţiile au fost aduse unui alt autoturism, care aparţine Primăriei Oraşului Drăgăneşti Olt. Prin această activitate infracţională, s-a produs o pagubă în patrimoniul Primăriei Oraşului Drăgăneşti Olt în cuantum de 12 590,51 lei, precum şi un folos necuvenit primarului R.P”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here