Polițistul Viorel Teacă intervine în cazul fetiței smulse de autorități din familia care a crescut-o: Cer încetarea abuzului emoțional împotriva Sorinei!/ VIDEO ȘOCANT

Polițistul slătinean Viorel Teacă intervine în cazul fetiței smulse de autorități din familia de asistenți maternali care au crescut-o de la un an. Omul legii a postat pe Facebook un mesaj în care îi ia apărarea copilului, cerând încetarea încetarea abuzului emoțional împotriva Sorinei.

În plus, Viorel Teacă cere inițierea și adoptarea unui proiect de lege prin care abuzul emoțional să fie aspru pedepsit.

Polițistul își susține poziția în acest caz prin citarea unui articol din Codul Civil, potrivit căruia „orice măsură privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului”.

„Sunt Viorel Teacă si vreau sa fiu primul politist care ia atitudine:
Sunt tata, cetățean al acestei țări și nu în ultimul rând politist!
– Susțin #Sorina , cer STOP abuzului emotional împotriva copiilor!
– Cer proiect de lege ca abuzul emotional sub toate formele lui sa se pedepsească aspru!
– Cer încetarea abuzului emotional împotriva Sorinei!
– Cer consilierea de urgenta a copilului Sorina
de către autoritățile statului!
– Cer intervenția instituțiilor statului român de urgență și medierea conflictului apărut!
Cer încetarea suferinței Sorinei!
Copiii sunt viitorul nostru!🇹🇩🇹🇩🇹🇩

Art 263. (1) Orice măsură privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului”, a scris, pe Facebook, Viorel Teacă.

Poliţiştii din Mehedinţi au luat, vineri, dintr-o locuinţă din Baia de Aramă, o fetiţă de 8 ani care a fost crescută de un asistent maternal, după ce ar fi fost adoptată de o fmilie din America, ce are şi cetăţenie română.

Momentul a fost filmat de apropiaţii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. În filmare se vede cum copilul, disperat, plânge, se prinde de hainele femeii şi strigă ”mami, nu vreau să plec”.
Acţiunea a stârnit un val de reacţii negative, sute de persoane cerând clarificarea situaţiei şi verificarea modului în care s-a făcut adopţia.

Echipe de polițiști și de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Mehedinți au descins vineri dimineața în casa unei familii din Baia de Aramă pentru a lua o fetiță de doar opt ani care ar fi fost dată în adopție unui cuplu din SUA cu cetățenie română. Momentul intervenției echipei speciale a fost înregistrat video și arată modul extrem de discutabil în care autoritățile au procedat, copilul țipând și zbătându-se pentru că nu vrea să plece de lângă asistenta maternală.

Nu este clar care este situația juridică a copilului, din informațiile prezentate de presa locală. Potrivit publicației Domino din Gorj, fetița, Sorina, a fost dată în adopție prin hotărâre a Curții de Apel Craiova. Ea locuia împreună cu familia Marianei Șărmăt, asistentul maternal care a avut grijă de ea în ultimii șapte ani.

Potrivit pandurul.ro asistentei maternale i s-a desfăcut contractul de muncă, astfel încât autoritățile au considerat că fata stă ilegal acolo.

Imaginile înregistrate de soțul Marianei, Vasile Șărmăt, și de alți martori arată cum fetița se agață de Mariana, cărei îi spune mamă. Pe lângă poliție, la fața operațiune au participat și reprezentanți ai Protecției Copilului Mehedinți, potrivit presei locale.

Sursa video: romaniatv.net

 

Precizări Parchetul General. Având în vedere impactul mediatic în legătură cu incidentul produs în data de 21.06.2019, cu ocazia punerii în executare a mandatului de percheziţie domiciliară emis de Judecătoria Craiova în dosarul 502/P/2019 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, precizăm următoarele:

La data de 24.05.2019 a fost înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă, sub nr. 225/P/2019, sesizarea formulată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi împotriva numitei Ş. M. prin care a arătat că, după ce prin sentinţa civilă nr. 26/18.02.2019, a Tribunalului Mehedinţi – Secţia I Civilă, astfel cum a fost modificată prin decizia civilă nr. 4/23.04.2019, a Curţii de Apel Craiova, s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a minorei S. S., care anterior a purtat numele de L., de către adoptatorii S. G. şi S. R – E, efectuându-se cuvenitele menţiuni în registrele şi actele de stare civilă, numita Ş.M., care la acel moment avea calitatea de asistent maternal, deşi a fost informată, atât telefonic, cât şi în scris, pentru aducerea minorei, în vederea predării familiei adoptatoare S., aceasta nu a dat curs acestor solicitări, astfel încât, la datele de 20.05.2019 şi 21.05.2019, reprezentanţii D.G.A.S.P.C. Mehedinţi, însoţiţi de lucrători de poliţie, din cadrul I.P.J. Mehedinţi, s-au deplasat la domiciliul numitei Ş.M., însă, aceasta a avut o atitudine ostilă, refuzând să predea minora.

(…) În data de 21.06.2019, procurorul de caz însoţit de un psiholog şi asistent social de la DGASPC Dolj şi lucrători de poliţie din cadrul IPJ Mehedinţi s-au deplasat la domiciliul numitei ŞM, unde în baza mandatului de percheziţie domiciliară, după ce s-au legitimat şi au înmânat o copie a mandatului de percheziţie domiciliară, persoanelor majore aflat în imobil, arătând scopul sosirii, li s-a cerut respectivelor persoane să o prezinte pe minora S.S.

S-a încercat să se discute cu minora S.S. însă nu s-a putut relaţiona cu aceasta deoarece a început să plângă. În aceste condiţii i s-a cerut numitei ŞM să o liniştească pe minoră, însă aceasta nu s-a implicat, timp în care celelalte persoane majore din imobil au început să strige, agitând-o şi mai mult pe minoră.

Deoarece, minora trebuia liniştită într-un timp cât mai scurt, s-a luat hotărârea ca aceasta să meargă împreună cu părinţii adoptivi, care au aşteptat-o în afara imobilului, cu psihologul şi asistentul social la IML Craiova, în vederea examinării fizice şi pentru a fi consiliată de psihologul prezent.

Minora a opus rezistenţă, deoarece, în permanenţă, i s-a inoculat de către familia numitei ŞM că părinţii adoptivi ar putea să-i facă rău.

Procurorul de caz a predat-o pe minoră părinţilor adoptivi care împreună cu psihologul şi asistentul social au mers la IML Craiova unde aceasta a fost examinată.

Din informaţiile deţinute până în prezent minora ŞM se simte bine.

Percheziţia s-a continuat prin ridicare înscrisurilor referitoare la starea de sănătate fizică şi psihică a minorei SS şi alte documente referitoare la procesul de adopţie.”, precizează Ministerul Public.

S-a apreciat că, prin atitudinea sa, asistentul maternal Ş M a obstrucţionat punerea în executare a dispoziţiilor unei hotărâri judecătoreşti, încălcând, totodată, dreptul minorei S.S. la respectarea vieţii de familie şi adoptând o atitudine comportamentală, care a avut un efect negativ asupra dezvoltării acestui copil. În acest sens s-a mai arătat că atitudinea şi acţiunile asistentului maternal Ş. M. au dus la îngreunarea procesului de acomodare dintre minoră şi familia adoptatoare, aceasta influenţând negativ fetiţa cu privire la formarea unei imagini reale asupra familiei de adopţie, a adus diverse acuze şi a adresat cuvinte jignitoare specialiştilor instituţiei, la întâlnirile de acomodare dintre minoră şi familia de adopţie, de faţă fiind şi minora S. S., şi a făcut afirmaţii jignitoare cu privire la etnia şi sănătatea mentală a acesteia.

_____________________

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi arată că nu a fost informată despre preluarea fetei din Baia de Aramă de către familia adoptivă şi nu a fost solicitată prezenţa unui reprezentant al instituţiei.

„Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mehedinţi nu a fost informată cu privire la preluarea minorei din data de 21.06.2019, nefiind solicitată prezenţa unui reprezentant al instituţiei în cadrul acestei operaţiuni”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri după-amiază, de instituţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here