Surse: Dăncilă încearcă să o convingă pe Firea să nu candideze la prezidențiale. Firea, susținută de PSD Olt

Sursa foto: digi24.ro

Finala pentru prezidențiale în PSD nu se va da între Orlando Teodorovici, care părea să fie preferatul Vioricăi Dăncilă, și Liviu Pleșoianu, și nici între un pesedist și Călin Popescu Tăriceanu. PSD va alege între Viorica Dăncilă și Gabriela Firea. Dăncilă și-a exprimat din nou, duminică, disponibilitatea de a candida, iar Gabriela Firea este solicitată să candideze de o parte dintre șefii de organizații județene, care nu doresc ca PSD să ajungă în situația de a nu intra în al doilea tur al alegerilor din noiembrie, potrivit Digi24.ro. Printre aceste organizații se numără și PSD Olt.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24.ro că sondajul intern în care au fost măsurați Orlando Teodorovici, Mihai Fifor și Liviu Pleșoianu pentru candidatura la prezidențiale și în care aceștia au ieșit cu scoruri ridicole în jur de 5% la intenția de vot a fost gândit de fapt pentru a-i scoate din cursa pentru candidatură, astfel încât în competiție să rămână doar Viorica Dăncilă.

De altfel, aceasta a declarat duminică, la Alexandria, că, dacă se va decide în cadrul partidului că ea este cea mai bună soluţie pentru prezidenţiale, nu va face un pas înapoi.

„Dacă în cadrul partidului se va considera că aceasta e soluţia cea mai bună, nu o să fac un pas în spate, dar dacă va exista un alt candidat care să stea bine în sondaje îl voi susţine cu toată forţa mea de premier şi preşedinte de partid”, a spus Dăncilă, scrie Digi24.ro.

Preşedintele PSD a ținut să îi reteze și lui Călin Popescu Tăriceanu speranțele că ar putea să fie candidatul comun al alianței PSD-ALDE, explicând că, după discuţiile pe care le-a avut în mai multe filiale, marea majoritate îşi doresc un candidat din interiorul partidului la alegerile prezidenţiale din acest an.

„Este foarte important ca organizaţiile să susţină candidatul, pentru că trebuie să avem judeţe care se implică. E important să aibă susţinerea organizaţiilor pentru că pot să solicit filialelor judeţene un anumit procent pentru PSD. În localităţile în care am participat, marea majoritatea şi-au dorit un candidat din interiorul partidului”, a spus Viorica Dăncilă, citată de Digi24.ro.

Susținerea filialelor județene este o miză uriașă pentru cel sau cea care va fi candidatul la alegerile din noiembrie.

Deja șefii de filiale județene au început să lase de înțeles că nu vor accepta să susțină un candidat care nu are șanse să intre în al doilea tur al alegerilor, lucru care ar duce practic la izolarea definitivă a PSD pe scena politică și scoaterea partidului din toate calculele pentru alegerile locale și parlamentare din 2020.

Liderii județeni ai PSD o cer pe Gabriela Firea

În acest context, Gabriela Firea, singurul lider al PSD cotat cu procente bune în sondajele de opinie de până acum, a început să fie cerută de liderii de organixații județene pentru a reprezenta partidul în cursa pentru Cotroceni.

Primele declarații publice fățișe privind susținerea Gabrielei Firea pentru o candidatură la prezidențiale au pornit din Olt, prin vocea liderului PSD Slatina, primarul Emil Moț, și prin ce a liderului PSD Olt, Paul Stănescu.

„Am făcut, în ultima perioadă, o analiză minuțioasă a situației politice actuale, și cred că singurul scenariu care ne-ar putea asigura șanse reale de câștig este acela de a avea un candidat pentru Cotroceni susținut de PSD, ALDE și PRO-România. Dacă inventariem posibilii prezidențiabili din cele 3 partide, lista nu este deloc una foarte lungă.

De la PRO-România, singura variantă de luat în considerare ar fi fost Victor Ponta, dar acesta a declarat ferm că nu intenționează să candideze anul acesta. De la ALDE, exisă o singură opțiune, dl Tăriceanu, care este un candidat redutabil, cu un profil foarte bun, dar care ar porni în această competiție cu un handicap major, dat de dificultatea de a mobiliza acest colos numit PSD în jurul unui candidat din alt partid.

Prin urmare, cea mai bună variantă ar fi ca PSD să propună un prezidențiabil cu mare notorietate și un indice de favorabilitate la o cotă foarte înaltă. Din păcate, indiferent câte sondaje s-ar mai face, în acest moment avem în partid o singură persoană care s-ar califica pentru această competiție, și anume primarul general al Capitalei, dna Gabriela Firea, cea care în ultimii 3 ani, invariabil, în toate cercetările sociologice, a împărțit primele două locuri la capitolul încredere în personalități politice cu președintele Iohanis”a declarat, vineri, Paul Stănescu.

Declaraţia liderului PSD Olt a venit la o zi după ce și primarul Slatinei, Emil Moţ, președinte al organizației municipale a PSD, a propus-o pe Gabriela Firea pentru calitatea de candidat al partidului la alegerile prezidențiale.

Eu cred că în acest moment nu facem altceva decât să pierdem timpul cu tot felul de experimente și încercări, în loc să încercăm să maximizăm cea mai bună variantă pe care o avem și s-o convingem pe dna Firea să candideze! Ar fi un semnal extraordinar pentru tot partidul și ar crea acea emulație de care avem nevoie pentru a da, după atâția ani, Președintele Țării!”, a postat, pe pagina sa de socializare, Emil Moț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here