Un nou focar de pestă porcină africană în Olt. Numărul focarelor a ajuns la ȘAPTE/ Sute de porci, UCIȘI de autorități

Un nou focar de pestă porcină africană a fost identificat în Olt, de data aceasta pe raza comunei Ianca, la o stână situată în exatravilanul localității. În total, șapte focare au apărut în decurs de opt zile, aproape ziua și focarul. 

Ultima suspiciune de boală de până acum a fost notificată, în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt, marți, la probele prelevate de la porci domestici dintr-o anexă a unei stâne situată în extravilanul comunei Ianca.

„Conform procedurilor, miercuri dimineaţă, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului.

Anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a aplicat măsura de eliminare a tuturor porcilor, ecarisarea cadavrelor, dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport”, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

Tot azi, la Prefectură a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor şi a fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de pestă porcină africană de la Ianca, precum şi măsurile care se impun în zonele de restricţie.

„Au fost stabilite zona de protecţie pe o rază de 3 kilometri în jurul exploatației suspecte şi de supraveghere pe o rază de 10 km, în care este inclusă și zona de protecție.

Localitățile care se încadrează în zona de protecție sunt: teren agricol aflat în extravilanul localitatii Ianca, Fondul de Vânătoare 52 Ianca.

Localitățile care se încadrează în zona de supraveghere sunt Ianca, Grojdibodu Fondul de Vânătoare 51 Grojdibodu”, se mai arată în comunicatul citat.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Olt a informat din nou toate primăriile şi ciobanii despre faptul că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli atrage răspunderea penală.

Totodată, se interzice mișcarea animalelor (toate speciile) din aceste stâne, animalele urmând să rămâîn locațiile identificate pâna la ridicarea restricțiilor.

DSVSA Olt reia apelul către cetățeni să notifice orice modificare de status identificată la animalele existente sau orice caz de mortalitate a animalelor medicului veterinar împuternicit și Direcției Sanitare Veterinare, în vederea aplicării, într-un termen cât mai scurt, a măsurilor de supraveghere, monitorizare și control de către autoritatea competentă teritorială.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor legale.

Medicii veterinari reamintesc populației că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Mai multe focare au fost descoperite, în ultima săptămână, în localitatea Cilieni, autoritățile luând decizia de a ucide toți porcii din localitate, proces care a fost demarat miercuri dimineață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here