Noi focare de pestă porcină africană în Olt. Autoritățile vor ucide toți porcii dintr-o localitate

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt anunță că, marți seară, au fost confirmate, prin buletinele de analiză emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală-Laboratorul Naţional de Referinţă, noi focare de pestă porcină africană la porci domestici din exploataţii nonprofesionale din Drăgăneşti Olt – un focar, Slăveni (Gostavăţu) – un focar, Stoeneşti – un focar şi Sprîncenata – un focar. Începând de mâine, se pune în aplicare măsura de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Slăveni (Gostavăţu).

La această dată, pesta porcină africană evoluează în opt localităţi şi sunt confirmate 26 de focare (Cilieni – șapte focare, Ianca / în extravilanul localităţii – două focare, Dăneasa – un focar, Sprîncenata – două focare, Slăveni (Gostavăţu) –  șase focare și Stoeneşti – cinci focare, Drăgănești Olt – două focare și Văleni – un focar).

„Astăzi, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi au fost aprobate Planurile de măsuri privind combaterea PPA în exploataţiile nonprofesionale din localităţile Drăgăneşti Olt, Sprîncenata, Slăveni (Gostavăţu) şi Stoeneşti. A fost aprobat şi planul de măsuri privind combaterea PPA pentru localitatea Slăveni, Gostavăţu. Urmează să fie emis Ordinul Prefectului pentru aplicarea măsurii de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Slăveni, comuna Gostavăţu”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focare a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, instituirea filtrelor rutiere.

Începând de mâine, 1 august, se pune în aplicare măsura de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea SlăveniGostavăţu.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Instituția reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here