Polițistul Viorel Teacă din Slatina salvează vieți pe litoral, la Costinești/ VIDEO

Aflat în vacanță la Costinești, polițistul slătinean Viorel Teacă a salvat două vieți la interval de șase ore, vineri. 

O femeie aflată pe plaja din Costinești a căzut și s-a lovit, vineri, rămânând fără respirație câteva secunde. Norocul ei a fost că, în apropiere, se afla un om care știe cum să intervină în astfel de situații, având cunoștințe de prim ajutor.

Este vorba de Viorel Teacă, polițistul din Slatina cunoscut nu doar prin implicările sale în diverse cazuri sociale, ci și prin cursul de prim ajutor pe care îl ține pentru toți cei care doresc să deprindă cunoștințe în salvarea de vieți omenești.

La șase ore de la intervenția sa pe plajă un alt caz medical i-a solicitat cunoștințele. Pe timp de noapte, o femeie care coborâse cu tatăl ei dintr-o mașină a fost cuprinsă de frisoane, iar pulsul i-a coborât foarte mult.

Omul legii și tatăl fetei au anunțat SMURD-ul la 112, până la venirea echipajului medical polițistul ajutând-o pe tânără să respire.

„Ambelor persoane le-am asigurat ventilația căilor respiratorii superioare. Ideea de bază este aceea că persoanele care devine inconștiente din anumite cauze pot dezvolta stopul cardio-respirator. Chiar dacă ambulanța vine într-un timp record de, să zicem, opt sau zece minute, poate fi, totuși, prea târziu dacă persoana în cauză nu este găsită de cineva care știe să acorde primul ajutor de bază”, a spus polițistul.

Viorel Teacă, agent șef principal la Biroul Ordine Publică din cadrul Poliției Slatina, are bune cunoștințe în domeniul primului ajutor și a decis să îi învețe și pe alții cum să facă să salveze vieți omenești în cazuri de urgență medicală. Începând din luna aprilie 2019, polițistul a demarat un proiect în care predă lecții de prim ajutor de bază pentru comunitatea locală din Slatina și nu numai.

Proiectul, care va dura un an și care este derulat într-un spațiu din incinta Bibliotecii Județene Ion Minulescu din Slatina, vizează salvarea de vieți omenești prin manevre certificate în acordarea primului ajutor de bază, pregătirea populației în caz de cutremur, pregătirea populației în a folosi defibrilatoare externe semiautomate etc.

„Cursurile de prim ajutor de bază se adresează tuturor persoanelor indiferent de vârstă, sex sau religie, care își doresc să devină salvatori pentru semenii lor după participarea la acest curs, neavând responsabilități din punct de vedere legal, ci doar moral și civic”, afirmă Viorel Teacă.

El și-a mai propus dotarea unor instituții publice cu defibrilatoare. Cu un asemenea aparat a fost deja dotată Poliția Slatina, iar mai mulți colegi, printre care și șeful instituției, comisarul șef Mihai Mihalache, au deprins cunoștințe de prim ajutor.

„Cunoașterea acordării primului ajutor de bază este necesară oricărei persoane, în special persoanelor din cadrul unor instituții ânsărcinate cu aplicarea legii”, mai spune Viorel Teacă.

Anul trecut, Viorel Teacă a încercat să pună pe roate un proiect în urma căruia Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Oltar fi trebuit să fie primul inspectorat de poliție din țară cu angajați MAI care să știe să intervină în cazuri de urgență medicală.

Ideea nu a fost însă una pe placul celor din conducerea Poliției Române, așa că sprijinul pe care șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Aafacerilor Interne, Raed Arafat, i l-a promis polițistului slătinean nu a putut să dea roade. Deocamdată, pentru că omul legii care visează ca angajații instituțiilor militarizate din cadrul MAI să deprindă cunoștințele primului ajutor de bază nu a abandonat ideea.

Între anii 2014 – 2017, Viorel Teacă a acumulat experiență în domeniul medical, având peste 5000 de ore lucrate în domeniu: cursuri de formare profesională în acordarea primului ajutor; certificate obținute în Marea Britanie, în urma cursurilor de perfecționare efectuate; cursuri în acordare prim ajutor în România, la Crucea Roșie, respectiv SMURD, alte cursuri certificate ca asistent medical cu drept de liberă practică în Marea Britanie.

El a predat cursuri de prim ajutor și sub emblema Crucii Roșii Olt, unde activează ca voluntar, în cadrul mai multor instituții publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here