Noi cazuri de pestă porcină africană în Olt. În total, sunt 71 de focare în 15 localități. Apelul autorităților către cetățeni

Noi cazuri de pestă porcină africană în județul Olt. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că, la această dată, pesta porcină africană evoluează în 15 localităţi şi sunt confirmate 71 de focare. 

Este vorba de localitățile Cilieni, unde sunt șapte focare, extravilanul localităţii Ianca – trei focare, Ianca – un focar, Dăneasa – două focare, Sprîncenata – 10 focare, Slăveni (Gostavăţu) – 10 focare, Stoeneşti – nouă focare, Drăgăneşti Olt – două focare, Văleni – două focare, Orlea – 17 focare, Studina – un focar, Gura Padinii – patru focare, Ipoteşti – un focar, Coloneşti – un focar, Grojdibodu – un focar.

De asemenea, sunt trei suspiciuni de pestă porcină africană în trei exploataţii nonprofesionale din localităţile Sprîncenata, Studina, Vîrtopu (Corabia), în baza buletinelor de analiză emise de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt. Probele au fost trimise la IDSA Bucureşti, pentru confirmare.

Luni, la prefectură, s-au întrunit membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt şi au aprobat planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în Uria şi Sprîncenata, dispunând măsura uciderii preventive a porcilor în aceste două localităţi începând cu data de 27 august.

DSVSA Olt solicită, în continuare, sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Instituția reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului, să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Astăzi au început primele plăţi către proprietarii afectaţi de PPA din localitatea Cilieni, în valoare de aproximativ 560.000 lei (184 de proprietari).

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

Specialiștii readuc în atenția crescătorilor și deținătorilor de porci principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animalele pe care acestea le dețin. Proprietarilor de suine li se recomandă:

  • să nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie/alt material absorbant îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat;

  • creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;

  • hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută, fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.). Dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

  • nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație;

  • nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

  • nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi;

  • asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni;

  • anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here