Amenzi de peste 270.000 de lei de la Inspectoratul de Muncă Olt. Cele mai mari sancțiuni, pentru munca la negru

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au efectuat, luna trecută, 209 controale, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, depistând sute de deficiențe pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 270.000 de lei, cele mai multe pentru folosirea forței de muncă fără forme legale de angajare.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma controalelor efectuate, au fost identificate 283 de deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 158 de sancțiuni, dintre care 142 avertismente și 12 amenzi în valoare totală de 277.500 de lei.

„Cele mai frecvente deficiențe au fost neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție și neefectuarea controlului medical periodic”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Olt, Bogdan Țucă.

Cele mai multe amenzi, în valoare de peste 200.000 lei, au fost aplicate pentru munca la negru.

„În luna septembrie 2019, inspectorii de muncă au identificat 11 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, celor șapte agenți economici care îi foloseau, le-au fost aplicate amenzi în valoare de 220.000 lei”, a precizat Bogdan Țucă.

Printre companiile amendate pentru muncă la negru se numără două firme de taximetrie din Caracal, o firmă specializată în service GSM și o alta de comerț din Balș, o companie din Brăila care activează în comerțul cu combustibili, cu punct de lucru în Caracal, o firmă specializată în colectarea deșeurilor din Scărișoara și două firme de pază din Caracal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here