Români și moldoveni, sclavi la ferme din Spania. Primeau mâncare pentru câini și dormeau în corturi improvizate

Sursa foto: stirileprotv.ro

Sute de oameni, în special români şi moldoveni, cărora li s-au promis locuri de muncă bine plătite în Spania, în agricultură, au ajus sclavi în fermele din sudul-vestul Peninsulei Iberice.

Li se luau actele, erau cazaţi în încăperi murdare, ori în corturi improvizate, şi uneori, nu primeau mâncare cu zilele. Alteori, li se dădea hrană pentru câini şi erau obligaţi să îşi facă nevoile la lighean.

Mai mult decât atât, cei care aveau curajul să se revolte erau bătuţi şi le erau ameninţate familiile din ţară.

Imaginile filmate de poliţia spaniolă în tabăra în care erau cazaţi muncitorii români şi moldoveni stârnesc revoltă. Oamenii erau nevoiţi să doarmă pe saltele murdare, aşezate direct pe pardoseală, în încăperi insalubre ori în paturi improvizate. Tot acolo îşi pregăteau şi mâncarea.

În timpul descinderilor, anchetatorii au văzut mai mulţi şobolani care au ieşit de sub o canapea şi au descris drept insuportabil mirosul din camere.

În altă parte, românii şi moldovenii dormeau în corturi improvizate din bare de metal şi folii din plastic, iar grupurile sanitare erau un focar de infecţie.

Cristina Vasilescu, președinte Asociația Femeilor Române din Cordoba: “Le dădeau mâncare ce normal se dă la câini, dormeau 15 în cameră, făceau pipi în lighean, se spălau o dată pe săptămână.”

Gabriela Stan, Federația Asociațiilor de Români din Andalucia: “Au fost cazaţi pe câmp, în corturi lângă un râu, să aibă apa să se spele.”

Muncitorii erau racolaţi prin intermediul unor anunţuri publicate pe internet. De-a lungul timpului, peste 600 de oameni ar fi căzut victime ale organizaţiei care îi exploata, susţine poliţia spaniolă. Când au avut loc descinderile, erau la lucru 145.

“Membrii organizaţiei i-au asigurat pe muncitori ca, odată ajunşi în Spania, vor avea parte de condiţii decente de muncă şi de locuit, lucru care a fost ulterior încălcat. Victimele erau ţinute în condiţii de semi-sclavie şi mizerie extremă şi au existat situaţii când nu primit mâncare câteva zile la rând,” a transmis Guardia Civil într-un comunicat.

Românii şi moldovenii erau folosiţi – aproape ca nişte sclavi – la ferme din provinciile Jaen, Cordoba, Badajos şi Huelva dar există informaţii că unii dintre ei ar fi ajuns şi în Portugalia. Munceau – în special – la cules de măsline, struguri şi căpşuni.

Cotidianul spaniol ″El Pais″⁣ a descris într-un articol condiţiile dure de muncă din aceste ferme.

“Fiecare grup de 15 muncitori era monitorizat atent, pe parcursul zilei, de un câte un membru al organizaţiei numit caporal. Controlul era atât de strict încât, la un moment dat, unui muncitor i s-a interzis să meargă în ţară la înmormântarea tatălui. O tânără a raportat şi o agresiune sexuală,” a scris El Pais

Gabriela Stan: “Am avut români care şi-au cerut drepturile la o fermă în Huelva şi au fost bătuţi, daţi afară pe stradă în miezul nopţii, li s-au oprit actele. Ce povestesc româncele e teribil, încearcă se se profite de ele, nu sunt plătite exact cum ar trebui.”

Cristina Vasilescu: “Se plăteşte 40 euro pe zi, din care la ei în buzunar nu ajung nici 10 euro pe zi”.

Poliţia spaniolă a arestat 16 persoane acuzate că i-au explotat prin munca pe romani şi pe moldoveni. Cinci sunt oameni de afaceri spanioli. Organizaţia criminală ar fi câştigat câte 1 milion de euro în fiecare lună. Cu aceşti bani, membrii grupării duceau – potrivit anchetatorilor – o viaţă în lux şi îşi cumpărau maşini scumpe.

În urma descidenderilor, 18 români şi moldoveni au fost eliberaţi din fermele spanionilor şi primesc acum asistență din partea unor organizaţii non-guvernamentale.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here