Americanii ameninţă Turcia cu suspendarea din NATO. Anunțul Pentagonului

Sursa foto: romaniatv.net

SUA nu susţin ofensiva pe care Turcia intenţionează să o desfăşoare în nordul Siriei şi armata americană nu o va sprijini în vreun fel, a anunţat luni Pentagonul.

″Departamentul Apărării i-a spus clar Turciei – aşa cum a făcut şi preşedintele – că nu susţinem o operaţiune turcă în nordul Siriei. Forţele armate ale SUA nu vor sprijini şi nu vor fi implicate în nicio asemenea operaţiune’’, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

Un comunicat al Departamentului Apărării precizează că şeful Pentagonului, Mark Esper, l-a avertizat pe omologul său turc în legătură cu ″riscurile pentru Turcia″⁣ dacă aceasta ar recurge la o acţiune unilaterală în Siria.

Pe de altă parte, un demnitar american a precizat luni că SUA nu vor retrage decât un număr mic de soldaţi care sunt desfăşuraţi în Siria la frontiera turcă.

″În afară de asta, poziţia noastră militară nu s-a schimbat în nord-estul Siriei″⁣, a adăugat el.

Duminică, Casa Albă a anunţat retragerea trupelor americane din regiunile siriene unde se află miliţiile kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), considerate de Ankara grupare teroristă.

Pe 5 octombrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat ameninţarea cu lansarea unei operaţiuni ″la sol şi în aer″⁣ în Siria contra miliţiilor kurde YPG, scrie Agerpres.

El afirmase marţi că Turcia îşi va pierde răbdarea faţă de SUA în legătură cu crearea unei ″zone de securitate″⁣ în nord-estul Siriei, prevăzută în conformitate cu un acord convenit de Washington şi Ankara în luna august.

Şeful statului turc turc a ameninţat în mai multe rânduri cu lansarea unei ofensive transfrontaliere. El speră că va putea folosi ″zona de securitate″⁣ din nordul Siriei pentru a putea repatria aproximativ 2 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi în prezent în Turcia.

Senatori americani ameninţă Turcia cu suspendarea din NATO

Senatul SUA va sancţiona Turcia şi chiar va suspenda ţara din NATO dacă această ţară va invada nord-estul Siriei şi va ataca forţele kurde, a declarat luni senatorul Lindsey Graham, relatează dpa.

″Vom introduce sancţiuni bipartizane împotriva Turciei dacă ea va invada Siria şi vom solicita suspendarea ţării din NATO dacă ea va ataca forţele kurde care au ajutat SUA în distrugerea Califatului Statului Islamic″⁣, a scris Graham, republican, pe Twitter.

Graham, care este adesea un susţinător vocal al lui Trump, a spus că lucrează cu senatorul democrat Chris Van Hollen la un proiect de lege şi speră într-o majoritate ″împotriva veto-ului″⁣ în camera superioară.

″Congresul trebuie să dea clar de înţeles că Turcia va plăti un preţ greu dacă îi va ataca pe kurzii sirieni”, a spus Van Hollen, denunţând ″⁣decizia lui Trump de a-i trăda″⁣ pe kurzi.

Membrii ambelor partide, democrat şi republican, l-au criticat pe preşedinte pentru decizia sa de a permite Turciei să intre în nordul Siriei şi să atace forţele conduse de kurzi care au fost partenerul principal al Washington-ului în lupta împotriva Statului Islamic.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here