Virozele și pneumonia revin cu forță în Olt: Peste 1300 de cazuri în primele zile din octombrie

În prima săptămână de supraveghere a acestui sezon rece (acțiune care a început pe 30 septembrie), în Olt au fost înregistrate peste 1300 de viroze și pneumonii.

Mai exact, este vorba de 879 de cazuri de infecții respiratorii acute (viroze), 67 de oamenii fiind internați în spitale, și de 449 cazuri de pneumonie, 121 de bolnavii având nevoie să fie tratați la spital, potrivit unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Ponderea bolnavilor o dețin copiii și tinerii până în 19 ani, reiese din statistica DSP.

Cea mai sigură și eficientă măsură împotriva gripei rămâne vaccinarea profilactică, țin să ne reamintească specialiștii în sănătate publică. Numai că, la nivelul județului Olt, nu toți cei peste 74.000 de oameni care fac parte din grupele de risc și care doresc să se vaccineze nu vor avea parte de acest lucru în mod gratuit.

Din achiziția Ministerului Sănătății, până în prezent Oltului i-au fost distribuite 1.760 de doze de vaccin gripal care va fi folosit pentru vaccinarea personalului medico-sanitar și a personalului auxiliar din spitale și din unitățile sanitare ambulatorii, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții.

Până pe data de 20 octombrie ar trebui să vină a doua tranșă de vaccin gripal, respectiv 17.560 de doze, care în cursul lunii noiembrie va fi urmată de încă două tranșe (17.550+ 15.800 doze), pentru vaccinarea grupelor populaționale considerate la risc. În total, 52.670 de doze, cu aproximativ 21.000 mai puține decât numărul celor și-au manifestat dorința de a fi vaccinați.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripa, DSP Olt recomandă:

Ø  Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave;

Ø  Folosirea batistei de unică utilizare;

Ø  Respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe;

Ø  Evitarea consumului de alcool și cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și, astfel, la agravarea simptomelor;

Ø  Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului;

Ø  Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;

Ø  Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade C);

Ø  Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here