Pesta porcină africană în Olt: Unele focare au fost stinse, dar boala rămâne în peste 110 localități. Unde au apărut cazuri noi

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că, la această dată, pesta porcină africană evoluează în 25 localităţi şi sunt confirmate 111 focare, dar nu toate sunt active, pentru că 18 dintre ele au fost stinse. Pe de altă parte, au apărut și cazuri noi.

11 focare au fost stinse în Sprâncenata, trei în Dăneana, unu în Brebeni, două în Ipotești și unu în Vârtopu. Alte trei focare au fost stinse, luni, în Drăgănești-Olt.

„La ora actuală sunt în curs de desfășurare examinările clinice și recoltările de probe de sânge pentru toate porcinele existente în localitățile cuprinse în zona de protecție a focarelor de boală declarate pe raza localităților Văleni, Stoenești, crâmpoia, Ghimpețeni și Șerbănești. În cazul în care toate rezultatele vor fi negative, și focarele de boală de pe raza acestor localități vor fi stinse oficial”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Totuși, apar și cazuri noi. Astfel, în data de 18.10. 2019, în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar Olt, a fost declarată o suspiciune de pestă porcină într-o gospodărie din satul Plăviceanca, comuna Grădinile.

În ceea ce privește mediul silvatic, în 15 octombrie au fost confirmate două cazuri la mistreți vânați pe Fondul de vânătoare 40 – Dăneasa.

La ora actuală, pesta porcină africană evoluează în localitățile Cilieni – unde sunt 7 focare, în extravilanul localităţii Ianca – 3 focare, Ianca – 2 focare, Dăneasa – 3 focare, Sprîncenata – 11 focare, Slăveni (Gostavăţu) – 10 focare, Stoeneşti – 9 focare, Drăgăneşti Olt – 3 focare, Văleni – 2 focare, Orlea – 17 focare, Studina – 4 focare, Gura Padinii – 5 focare, Ipoteşti – 2 focare, Coloneşti – 1 focar, Grojdibodu – 9 focare, Gîrcov – 3 focare, Vîrtopu – 1 focar, Brebeni – 1 focar, Crîmpoia – 4 focare, Şerbăneşti – 2 focare, Fărcaşele – 1 focar, Ghimpeţeni – 2 focare, Obîrşia Nouă – 1 focar, Potcoava (Fălcoeni) – 1 focar, Perieți – 1 focar, Grădinile – 6 focare.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Instituția reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Specialiștii fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

În continuare, ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.

1 COMENTARIU

 1. In Olt PPA NE ESTE O PROBLEMA NATIONALA SI NU SE VREA ERADICATA.Pesta confirmata in data de 23.08.2019 (intr-o zi de vineri), porcul mort duminica seara(25.08.2019)-deci dupa 2 zile. Domnii de la DSVSA Olt nu stiu ca ,,În cazurile în care se confirmă oficial prezența pestei porcine africane (…): a) toate porcinele din exploatație SA FIE UCISE IMEDIAT sub supraveghere oficială …” .
  La petitia prin care solicitam sa fiu instiinta de ce nu s-a respectat legislatia in vigoare: 1)Manualul operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană, ediția IV, 2019, 2)Ordinul nr. 99/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind controlul pestei porcine africane, cu modificările și completările ulterioare unde la art. 5, alin. 1,
  3) Planul de contingență al României pentru pesta porcina africana
  Domnul Director al DSVSA Olt imi raspunde, dupa cele 30 de zile legale, ,,-confom prevederilor HG.Nr.1214/2009, cu modificările și completările ulterioare se acordă despăgubire pentru animalele ucise sau ucise preventiv în cazul lichidării rapide a focarelor de pestă porcină africană”
  Un raspuns care nu este relevant
  Ce inseamna pentru DSVSA OLT ,,a fi ucis imediat”, ,,de indata” sau ,,fara intarziere” ? Cateva saptamani, luni…..? Deoarece ,,animalul nu a fost ucis” ci s-a incapatanat sa moara, iar eu nu am reusit sa-l tin in viata (probabil ar fi trebuit sa-l tin la perfuzii) pana sa vina dansii, nu pot primi despagubiri.Oare ce este de facut cu astfel de oameni?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here