Renică Diaconescu s-a implicat în rezolvarea problemei legate de organizarea rezidențiatului

Senatorul de Olt Renică Diaconescu se numără printre parlamentarii care s-au implicat în rezolvarea problemei legate de organizarea rezidențiatului.

Proiectul de lege adoptat în Parlament prevede că numărul de locuri de rezidenţiat este cel puţin egal cu numărul de absolvenţi de Medicină şi Farmacie. Prin adoptarea proiectului, organizarea examenului de rezidenţiat este posibilă pe 8 decembrie.

„Era o problemă cu numărul de absolvenți și cu numărul de locuri scoase la concurs. Absolvenții Facultății de Medicină care rămâneau pe dinafară, după estimările noastre 700-1.000 de oameni, nu puteau să ia nici șomaj. Trebuie reglementată și situația celor care nu iau rezidențiatul, ce vor face acești oameni? O lipsă de programare pe termen lung mi s-a părut, din partea Ministerului, un act de lipsă de respect față de elita învățământului românesc. Acești tineri sunt elita învățământului românesc”, a explicat senatorul Renică Diaconescu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat.

Prin legea aflată acum în vigoare, cifra de şcolarizare a rezidenţilor se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, cercetării şi inovării.

Potrivit unui amendament, Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi blibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Proiectul de lege permite astfel organizarea examenului de rezidenţiat pe data de 8 decembrie.

Tot în urma unui amendament, se oferă o facilitate medicilor care au dat examenul de rezidentiat si care nu şi-au luat examenul specializare, din diferite motive obietive. Aceştia s pot angaja în unităţile sanitare cu deficit de personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here