Majorarea salariului minim aduce amenzi mai mari. Sancţiunile vor exploda de la 1 ianuarie 2020

Sursa foto: romaniatv.net

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la începutul şedinţei de Guvern, că în cadrul acesteia va fi discutată creşterea salariului minim, începând de anul viitor, la 2.262 de lei, iar pentru cei cu studii superioare la 2.620 de lei pe lună. Decizia finală va fi luată însă de noul guvern.

Majorarea salariului minim aduce creşetrea cuantumumui amenzilor de circulație. Orice modificare a salariului de bază minim brut presupune însă şi creşterea implicită a amenzilor rutiere.  La art. 98, alin.2 din Codul rutier este specificat că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Aşadar, din 2018, un punct-amendă ar urma să ajungă la 190 lei, în lipsa acestei plafonări anunţate ieri de MAI, la valoarea de 145 lei.

În 2018 și 2019 amenzile nu au mai crescut pentru că Guvernul a venit cu legi prin care punctul de amendă a fost înghețat la nivelul anului 2017. Ei bine, chiar dacă nu ar crește salariul minim, amenzile tot vor crește, dacă nu se vine cu o nouă ordonanță de plafonare la nivelul din 2017.

Practic, în 2018 și 2019 punctul de amendă a fost înghețat la 145 lei. Asta pentru că a crescut salariul minim, iar guvernul nu a vrut să-și asume și creșterea amenzilor odată cu el.

Dacă salariul minim rămâne la același nivel ca acum, la 2080 lei, iar Guvernul nu vine cu o nouă ordonanță de înghețare la nivelul de 145 lei, acestea ar fi amenzile:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here