ALERTĂ: Parchetul Slatina aproape că a rămas fără procurori. Ce spune șefa Parchetului Olt, Anca Anuța

Anca Anuța, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt

Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina aproape că a rămas fără procurori după ce pe funcții se mai regăsesc doar doi magistrați. Scăderea numărului de procurori la această unitate de parchet a fost unul abrupt, pentru că mai mulți magistrați au plecat într-un timp scurt, astfel că cei doi rămași resimt din plin numărul mare de dosare pe care trebuie să le soluționeze.

Potrivit șefei Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, căruia i se subordonează toate celelalte unități de parchet din județ, o colegă de la parchetul local a intrat în concediu medical, apoi în cel prenatal, urmând să intre în concediul postnatal, trei magistrați rezidenți au intrat în concediul de odihnă și de studii, pentru că urmează să susțină examenul de capacitate, iar procurorul care era delegat la conducerea instituției, Ștefania Chelu, venită de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Strehaia, este în concediul de odihnă și va ieși la pensie.

„La Parchetul Slatina au rămas doar doi procurori. Aveam trei stagiari, dar au intrat în concediul de odihnă și de studiu, pentru că trebuie să susțină examenul de capacitate, iar după examen probabil că vor merge la alte unități de parchet, pentru că sunt din alte localități, Satu Mare, Baia Mare și Cluj. O colegă a intrat în concediul medical, respectiv prenatal și urmează cel postnatal. Deci patru și cu doi care sunt în funcție, erau șase procurori. Doamna prim-procuror s-a pensionat. Și atunci l-am delegat pe domnul Pavel de la PT Olt la Parchetul Slatina, deocamdată pe șase luni. Vom mai vedea apoi, pentru că și la noi, la PT Olt, există o activitate la fel de deficitară, pentru că lucrăm cu cinci procurori mai puțin”, a declarat șefa Parchetului de pe lângă Tribunalului Olt.

Parchetele din Olt funcționează de mulți ani sub schema de personal la nivelul procurorilor, lucru care se reflectă în neputința de a soluționa toate dosarele înregistrate. Anul trecut, procurorii din Olt au avut de soluționat 26.512 cauze penale (15.074 existente din anul precedent și 11.438 de cazuri noi), dintre care au reușit să soluționeze doar 10.486, în procent de numai 45,65% din numărul total al dosarelor de soluționat. În 2018, gradul de ocupare a funcțiilor de procuror a fost de doar 66,67%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here